Δημοψήφισμα της Ουρουγουάης (2019)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Ουρουγουάη πραγματοποιήθηκε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα στις 27 Οκτωβρίου 2019, παράλληλα με τις γενικές εκλογές . Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του συντάγματος ήταν να συσταθεί εθνική φρουρά, να απαγορευτεί πρόωρη απελευθέρωση για περιπτώσεις ορισμένων σοβαρών αδικημάτων, να εισαχθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ή ανθρωποκτονίας σε βάρος ανηλίκων, καθώς και ανθρωποκτονία ενηλίκων με επιβαρυντικές περιστάσεις και να επιτραπεί στην αστυνομία να διεξάγει νυχτερινές επιδρομές. [1] Οι προτάσεις απορρίφθηκαν από το 53% των ψηφοφόρων.

Εκστρατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν υποστήριξε την πρόταση, η οποία έτυχε υποστήριξης από τον γερουσιαστή Χόρχε Λαρανιάγα. Ωστόσο, αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης πρότειναν παρόμοια μέτρα σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια . [2]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις γενικές εκλογές είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης και να την επισυνάψουν στα ψηφοδέλτια στους φακέλους τους ή να μην το πράξουν. Μόνο η παρουσία (ή όχι) του "ναι" καταγράφηκε ως ψήφος, χωρίς πιθανές άκυρες ψήφους.

Αν και ήταν νομικά δεσμευτική, για να θεωρηθεί έγκυρη, η πρόταση έπρεπε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των θετικών ψήφων και να υποστηρίζεται από τουλάχιστον το 35% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (προσέλευση). Το μέτρο απέτυχε, λαμβάνοντας την απαραίτητη απαρτία, αλλά όχι την πλειοψηφία των θετικών ψήφων. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ποσοστού συμμετοχής στο δημοψήφισμα διέφερε ελαφρώς από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, καθώς ορισμένοι ξένοι υπήκοοι με σημαντική περίοδο διαμονής μπόρεσαν να ψηφίσουν στις εκλογές, αλλά όχι στα δημοψηφίσματα.

Επιλογή Ψήφοι %
Υπέρ 1.139.433 46,83
Κατά 1.293.931 53,17
Σύνολο 2.433.364 100
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι / προσέλευση 2.699.463 90,14
Πηγή: Corte Electoral

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ¿Qué implica la reforma constitucional de Larrañaga? El Observador, 25 Φεβρουαρίου 2019
  2. «Todos con la gorra». Brecha (στα Ισπανικά). 23 Αυγούστου 2019.