Δημοψήφισμα της Καρινθίας (1920)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το δημοψήφισμα της Καρινθίας (γερμανικά: Kärntner Volksabstimmung, σλοβένικα: Koroški plebiscit) διεξήχθη στις 10 Οκτωβρίου 1920 όπου ψήφισαν οι Σλοβενόφωνες περιοχές της αυστριακής Καρινθίας. Όρισε το μεταπολεμικό, οριστικό νότιο σύνορο της Δημοκρατίας της Αυστρίας με το νεοσύστατο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (Γιουγκοσλαβία).

Το 1919, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μετά την απόφαση ότι η κοιλάδα Μέζα μαζί με τις πόλεις Ντράβογκραντ και Γιεζέρσκο θα περάσουν στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ενώ η τύχη της υπόλοιπης Καρινθίας θα καθοριστεί με δημοψήφισμα.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 10 Οκτωβρίου 1920 ήταν 22.025 ψήφοι (59.1% των συνολικών ψήφων) υπέρ της παραμονής στην Αυστρία και 15.279 ψήφοι (40.9% των συνολικών ψήφων) υπέρ της προσάρτησης από το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Επειδή στην περιοχή που έλαβε χώρα το δημοψήφισμα οι Γερμανοί ήταν μειονότητα, κάθε δεύτερος Σλοβένος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Αυστρία. Ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων στα χωριά στις πρόποδες των Καραβάνκων ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Γιουγκοσλαβία, οι κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης λεκάνης του Κλάγκενφουρτ ψήφισαν υπέρ της Αυστρίας λόγω των εξελιγμένων πολιτιστικών, κοινωνικών ή οικονομικών σχέσεων με την κεντρική Καρινθία.

Αποτέλεσμα ανά δήμο
  Υπέρ της ένταξης στη Γιουγκοσλαβία
  Υπέρ της παραμονής στην Αυστρία
Ψήφοι στις εκλογικές περιφέρειες της ζώνης Α
ψήφοι υπέρ της Αυστρίας ψήφοι υπέρ της Γιουγκοσλαβίας
Ρόζεγκ 1.980 2.318
Φέρλαχ 6.427 4.981
Φέλκερμαρκτ 8.306 2.444
Μπλάιμπουργκ 5.312 5.535
Συνολικά 22.025 15.278

Αφού οι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της Αυστρίας στην κυρίως Σλοβενική ζώνη Α του δημοψηφίσματος, το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την κυρίως γερμανόφωνη ζώνη Β ακυρώθηκε. Οι δυνάμεις της Αντάντ απέρριψαν τις Γιουγκοσλαβικές διαμαρτυρίες. Η περιοχή όπου έλαβε χώρα το δημοψήφισμα πέρασε στην Αυστρία στις 18 Νοεμβρίου 1920 και ονομάστηκε μέρος της κυρίαρχης Αυστριακής Δημοκρατίας στις 22 Νοεμβρίου. Σήμερα η 10η Οκτωβρίου είναι δημόσια αργία της Καρινθίας.

Το δημοψήφισμα όρισε το τελικό σύνορο ανάμεσα στην Αυστρία και το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Τα σύνορα δεν άλλαξαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που στους τελευταίους μήνες του πολέμου η Γιουγκοσλαβία κατέλαβε τμήματα της Καρινθίας, συμπεριλαμβανομένης της κρατιδιακής πρωτεύουσας Κλάγκενφουρτ. Το 1991 η Γιουγκοσλαβία άρχισε να διαλύεται και πλέον η περιοχή όπου έλαβε χώρα το δημοψήφισμα γειτνιάζει με τη Σλοβενία.