Δημοφών (Αθηναίος στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοφών
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Δημοφών ήταν αρχαίος Αθηναίος στρατηγός που έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα και που με δική του πρωτοβουλία βοήθησε, το 379 π.Χ., μαζί με τον Χαβρία, την απελευθέρωση των Θηβών από την κυριαρχία της ολιγαρχικής φατρίας που είχαν επιβάλλει στη Θήβα οι Λακεδαιμόνιοι.

Συγκεκριμένα, ο Χαβρίας κατέλαβε την πάροδο των Ελευθερών για να εμποδίσει τον στρατό των Λακεδαιμονίων να περάσει από τη στενή εκείνη διάβαση. Τότε ο Δημοφών, που είχε σταλθεί να παρακολουθεί τα όσα συνέβαιναν, χωρίς, όμως, να έχει εντολή να αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, πήρε την πρωτοβουλία και εισέβαλε από την Αττική στη Βοιωτία και βοήθησε τους Θηβαίους. Είναι άγνωστο αν καταδικάσθηκε και αυτός για αυτή του την αυθαίρετη ενέργεια [1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [...] οἱ μὲν οὖν Ἀθηναῖοι ὁρῶντες τὴν τῶν Λακεδαιμονίων ῥώμην καὶ ὅτι πόλεμος ἐν Κορίνθῳ οὐκέτι ἦν, ἀλλ' ἤδη παριόντες τὴν Ἀττικὴν οἱ Λακεδαιμόνιοι εἰς τὰς Θήβας ἐνέβαλλον, οὕτως ἐφοβοῦντο ὥστε καὶ τὼ δύο στρατηγώ, οἳ συνηπιστάσθην τὴν τοῦ Μέλωνος ἐπὶ τοὺς περὶ Λεοντιάδην ἐπανάστασιν, κρίναντες τὸν μὲν ἀπέκτειναν, τὸν δ', ἐπεὶ οὐχ ὑπέμεινεν, ἐφυγάδευσαν. Ξενοφώντα Ελληνικά, Βιβλίο Ε', κεφ. 4,19

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή
  • Εγκυκλοπαίδεια Ηλίου
  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Πυρσού)