Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιώς
Χάρτης
Είδοςβιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηΕλευθερίου Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη, Πειραιάς
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°56′45″N 23°38′55″E
Διοικητική υπαγωγήΠειραιάς
ΤοποθεσίαΠειραιάς
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1927

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά είναι δημόσια βιβλιοθήκη, η οποία ανήκει στον Δήμο Πειραιά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας βιβλιοθήκης στο Δήμο του Πειραιά απασχολούσε το Δημοτικό συμβούλιο από το 1836. Το 1874 με δήμαρχο τον Τρύφωνα Μουτζόπουλο, ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος δώρισε στο Δήμο μία σπουδαία συλλογή αποτελούμενη από 4.000 τόμους, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της βιβλιοθήκης.

Έπειτα, ακολούθησαν και άλλες δωρεές πνευματικών ανθρώπων που εμπλούτισαν τη συλλογή της βιβλιοθήκης, όπως ο Λουκάς Ράλλης, η Αργ. Φιράλδη, ο ιατρός Κάρλ Ράϊγχολντ, ο Θεόδωρος Ρετσίνας κ.ά. που δώρισαν τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η βιβλιοθήκη δεν κατάφερε να λειτουργήσει για τα επόμενα 53 χρόνια και το 1927 με Δήμαρχο τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, εγκαινιάζεται σε τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου όπου και ξεκίνησε τη λειτουργία της.

Το 1975, μεταφέρθηκε στον 5ο όροφο του Κεντρικού Δημαρχείου στην πλατεία Κοραή με 20.000 περίπου τίτλους βιβλίων. Στη δεκαετία του 1990 με δήμαρχο τον Στέλιο Λογοθέτη, αποφασίστηκε να στεγαστεί σε αυτόνομο κτίριο και έτσι το 2004 με δήμαρχο τον Χρήστο Αγραπίδη, εγκαινιάστηκε το σύγχρονο επταόροφο κτίριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη που στεγάζει πλέον τη βιβλιοθήκη.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εξής υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, βρίσκονται στη διάθεση του κοινού της:

  • Αναγνωστήριο. Ο χώρος του αναγνωστηρίου βρίσκεται στον 3ο όροφο και αποτελείται από περίπου 35 θέσεις χρηστών. Για να προσέλθει κάποιος απαιτείται η προσκόμιση της αστυνομικής (ή μαθησιακής) του ταυτότητας και μπορεί να μελετήσει υλικό που δε δανείζεται όπως πληροφοριακό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά.), ελληνικά περιοδικά από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, Πειραϊκά τεκμήρια που αφορούν τον Πειραιά, παλαιά συλλογή και χειρόγραφα των ετών 1600 - 1920, Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) και ελληνικές εφημερίδες από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1997.
  • Βιβλιοστάσιο. Στη αίθουσα του βιβλιοστασίου, φυλάσσει τη συλλογή της η οποία είναι κλειστής πρόσβασης και η εξυπηρέτηση των χρηστών γίνεται μόνο μέσω του επόπτη.
  • Παραγωγή φωτοαντιγράφων. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα φωτοαντιγραφής έντυπου υλικού εκτός από Εφημερίδες Κυβερνήσεως και Αθηναϊκό Τύπο πριν το 1970, σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, χάρτες, ένα ολόκληρο βιβλίο, τεκμήρια μεγάλου μεγέθους, περιοδικά δεμένα σε τόμους, χρηστικά αντίτυπα του αναγνωστηρίου (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.λπ.) και τους φθαρμένους τόμους.
  • Δανειστικό Τμήμα. Βρίσκεται στον 2ο όροφο και διαθέτει περίπου 18.000 τίτλους βιβλίων προς δανεισμό. Για να δανειστεί κάποιος υλικό της θα πρέπει να γίνει μέλος με την προσκόμιση της ταυτότητας του και δικαιούται να δανειστεί έως και 3 βιβλία κάθε φορά για 14 ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης.
  • Επισκέψεις – Ξεναγήσεις. Οργανωμένες ομάδες ατόμων, μαθητών κ.λπ. μπορούν να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.
  • Παιδική Συλλογή. Περιλαμβάνει μια συλλογή από κλασικά και νεότερα παραμύθια, νεανικά και παιδικά μυθιστορήματα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, βιβλία γενικού ενδιαφέροντος και εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου για τα παιδιά που επιθυμούν μελέτη ή και δανεισμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόλαος Λιβαδάρας, «Κατάλογος χερογράφων κωδίκων της δημοτικής βιβλιοθήκης Πειραιά», Δελτίον της Ιστορικής κι Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τομ.ΙΑ, σσ.202-213

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]