Δημοκόπος ο Μύριλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημοκόπος ο Μύριλλος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας

Ο Δημοκόπος ο Συρακούσιος, γνωστός και ως Δημοκόπος ο Μύριλλος ήταν άρχαίος Έλληνας αρχιτέκτων από τις Συρακούσες.

Το σημαντικότερο έργο του ήταν η κατασκευή του αρχαίου θεάτρου των Συρακουσών ένα από τα μεγαλύτερα της κλασικής αρχαιότητας. Το έκτισε επί βασιλείας Ιέρωνος του Α΄, (478 - 466 π.Χ.), και μάλιστα στη διάρκεια της παραμονής του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου που ανέβασε εκεί διάφορα έργα του όπως "Πέρσαι" και "Προμηθεύς δεσμώτης". Στη κατασκευή του θεάτρο αυτού ο Δημοκόπος εφάρμοσε μια νέα τεχνοτροπία της κοίλης λάξευσης του βράχου κατά βαθμίδες όπου στο σύνολό του στο τέλος παρουσίαζε την εικόνα ΄θεάτρου. Κατά την παράδοση ο Αισχύλος ήταν ο θεατρικός σύμβουλος του Δημοκόπου στη κατασκευή του θεάτρου. Το θέατρο αυτό είχε άριστη ακουστική ήταν χωρητικότητας 10.000 καθήμενων θεατών ενώ δέσποζε πάνω από την πόλη των Συρακουσών επί του Τεμενίτη λόφου. Την ημέρα των εγκαινίων ο Δημόκοπος μοίρασε σ΄ όλους τους θεατές μύρα και εξ αυτού έλαβε το προσωνύμιο Μύριλλος με το οποίο και καθιερώθηκε.

Εκτός από τους Αθηναίους τραγικούς ποιητές στο θέατρο αυτό ανέβασαν τα έργα τους ο Φιλόξενος, ο Αντιφών, οι Ακραγαντίνοι Εμπεδοκλής και Αρχίνος, ο Συρακούσιος Σώφρων κ.ά.

Το θέατρο αυτό λετούργησε περισσότερο από μια χιλιετία. Αναστηλώθηκε το 1914 με πρωτοβουλία του Ιταλού Ευγενή Μάριο Γκαργκάλο. Τον Δημόκοπο αναφέρουν ο ποιητής Σόφρων καθώς και ο Ευστάθιος ο Θεσσαλονίκης (12ος αιώνας μ.Χ.).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ. ΙΒ΄, σελ.612.
  • Κ. Γεωργακόπουλος "Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες" Εκδ. Γεωργιάδης Αθήναι 1995, σελ.139.