Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση
Демократска унија за интеграција
Bashkimi Demokratik për Integrim
ΗγέτηςΑλί Αχμέτι
Ίδρυση2001
ΙδεολογίαΑλβανικά συμφέροντα
Φιλοευρωπαϊσμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Συνέλευση
15 / 120
Δήμαρχοι
10 / 81
Ιστότοπος
http://www.bdi.mk
Πολιτικό σύστημα Βόρεια Μακεδονία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (αλβανικά: Bashkimi Demokratik për Integrim, BDI, σλαβομακεδονικά: Демократска унија за интеграција, ДУИ‎‎) είναι το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία και το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη χώρα. Δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση του 2001 μεταξύ του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA) και των βορειομακεδονικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο ηγέτης του NLA, Αλί Αχμέτι έγινε πρόεδρος του κόμματος.

Από το 2002 έως το 2006 ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού μαζί με την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Στις νομοθετικές εκλογές του 2006, το κόμμα σχημάτισε συνασπισμό με το Κόμμα για τη Δημοκρατική Ευημερία και τη Δημοκρατική Ένωση των Βοσνίων. Ο συνασπισμός αυτός έλαβε το 12,2% των ψήφων και 18 έδρες. Παρόλο που το DUI κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μεταξύ των εθνοτικών αλβανικών κομμάτων (14), καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι τους από την ΠΓΔΜ έχασαν τις εκλογές, δεν προσκλήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Τη θέση του ανέλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών.

Ωστόσο, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2008, το κόμμα επέστρεψε στην κυβέρνηση σε συμμαχία με το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, η DUI έλαβε το 10,2% της συνολικής ψηφοφορίας, κερδίζοντας 15 έδρες και απώλεια 3 θέσεων από προηγούμενες εκλογές.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]