Δημήτριος Καβουρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Καβουρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Ζάκυνθος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφαρμακοποιός
συγγραφέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Δημήτριος Καβουρόπουλος ήταν Ζακύνθιος πατριώτης του 19ου αιώνα, μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Ο Καβουρόπουλος ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Νικόλαο Καλύβα[1], στην οποία προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες για την προπαρασκευή του επαναστατικού αγώνα. Το 1821 φιλονίκησε με Άγγλο αστυνομικό και η συνακόλουθη φυλάκισή του προκάλεσε εξέγερση των φίλων του. Για την καταστολή της εξέγερσης χρειάστηκε να έλθει αγγλικό απόσπασμα από την Κέρκυρα. Τελικά ο διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο Καβουρόπουλος. Αργότερα, το 1824, ο Καβουρόπουλος έλαβε μέρος στις προσπάθειες να αναλάβει την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας η Αγγλία.

Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα, ο Καβουρόπουλος μετοίκησε στο Ναύπλιο, αλλά όταν δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρήθηκε ότι ήταν αγγλόφιλος, και τον υποχρέωσαν να γυρίσει στη Ζάκυνθο, όπου πέθανε πάμπτωχος. Ο Δημήτριος Καβουρόπουλος έγραψε πολλά υπομνήματα, με σημαντική ιστορική αξία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορικές σελίδες και ανέκδοτα κείμενα (1571-1821): αφιέρωμα εις τα 150 χρόνια της εθνεγερσίας (1821-1971) Ντίνος Κονόμος, Εκδόσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1971, σελ. 57.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 14, σελ. 528.