Δημήτρης Μπρούχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτρης Μπρούχος
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασυγγραφέας και ποιητής

Ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος είναι σύγχρονος Έλληνας ποιητής ,στιχουργός, συγγραφέας και Σύμβουλος Επικοινωνίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου (του ιστορικού Β΄ Αρρένων) Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Επικοινωνία στο Λονδίνο (CAM Dipl.in P.R.) με ειδίκευση στις Δημόσιες Σχέσεις για εμπορικούς οργανισμούς, στη Στρατηγική Δημοσίων Σχέσεων και στη Διαχείριση πόρων και Διαφήμιση στη Νέα Υόρκη (Ι.Α.Α. Adv.Dipl. in Advertising), με ειδίκευση στη Διεθνή Διαφήμιση και στις Διαφημίσεις κύρους. Συνεργάστηκε με διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος και ως συντονιστής Δημιουργικού ενώ απασχολήθηκε στη HELEXPO-ΔΕΘ Α.Ε. στις Διευθύνσεις Διοικητικού και Προβολής - Διεθνών Σχέσεων - Συνεδρίων.

Λειτούργησε για πολλά χρόνια ως ανεξάρτητος Σύμβουλος Επικοινωνίας με κύριο αντικείμενο τη Στρατηγική Δημοσίων Σχέσεων και τη Δημιουργία Εικόνας. Ιδρυτής και επικεφαλής της "BRUHOS-team business projects / Συνεργαζόμενοι Σύμβουλοι". Διετέλεσε Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης με αρμοδιότητα σε θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Χρημάτισε Σύμβουλος Επικοινωνίας του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μόνιμος συνεργάτης του θεσμού των "ΠΑΥΛΕΙΩΝ", της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Διευθυντής παραγωγής ελληνικής δισκογραφίας. Καλλιτεχνικός διευθυντής συναυλιακών και ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ταξίδεψε στις περισσότερες πόλεις και νησιά της Ελλάδος και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας έργα του, θεματικές παραστά-σεις, επετειακά και τιμητικά αφιερώματα, τα οποία έγραψε και επιμελήθηκε ο ίδιος.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποίηση του Δ. Ι. Μπρούχου, εκφράζει με λυρικούς ρυθμούς και ελεγειακούς τόνους, ποικίλες μορφές αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου:[1]"Πρέπει να κατεβώ μέχρι το Μηδέν / Να πήξω τη γλώσσα μου / Να λύσω το χορό των συμφώνων / Να λάβω το χρίσμα των φωνηέντων / Να ξεντυθώ το χιτώνα των Πρωτοπλάστων / Και ν' ανοίξω τον κύκλο των εργασιών μου / Σκάβοντας βαθιά / Για τον ουρανό". Με τη μεγαλύτερη δυνατή συντομία, αποδίδει συναισθήματα που παράγονται μέσα στο χρόνο:[2]"Αρκούντως αρκούμενοι,συγκατατεθήκαμε / Αρκούντως αρνούμενοι,εξοστρακιστήκαμε / Εν κατακλείδι,απωλεστήκαμε...", ωραϊζοντας παθητικά διανοήματα και αποκαλύπτοντας τα θαυμάσια της ύπαρξης:[3]"Δεν έχει αιδώ το σύννεφο / Μήτε η αλμύρα τύψη / Οι εφτά πληγές μου λίκνο κρίνου / Που ασθμαίνει Άνοιξη / Ευωδιάζει η νύχτα Σύρραξη...". Μπορεί να βλέπει καθαρότερα το ιδανικό, διαισθανόμενη ότι η άνοδος προς αυτό,περνά μέσα από δρόμους εσωτερικότητας και ατραπούς πόνου,υπερβαίνοντας προοδευτικά τη φθορά:[4]"Δίχως χρώμα το Απέραντο / Εκεί οι Πέρσες μου εκτοπίζονται / Από το φως του αναφαίρετα δοθέντος / Σταυρός η κυοφορούσα ερημιά / Ισως αυτή να 'ναι η Δοκιμασία του πέλαγου / Στη σύναξη των Όλων ". Με τρόπο τελετουργικό ο ποιητής, στρέφεται στο μεγαλειώδες του κόσμου του Θεού, δίνοντας το έναυσμα για το πέρασμα σ' έναν νέο ουρανό, που βρίσκεται βαθιά μέσα στην ίδια τη γραφή του:[5]"Κύριε,που τους όχλους σπλαχνίστηκες / Στο Αγιο Σώμα Σου ο Λόγος σαρκώθηκε / Για του κόσμου του φθαρτού τη σωτηρία / Του λειμώνα Σου κρίνε με άξιο / Ταπεινό εργάτη για το θερισμό Σου...". Τον ουρανό των θαυμασίων της ύπαρξης, το μεγαλείο του Θεού και της προσευχής:[6]"Ευλόγησέ με Κύριε και μοίρασέ με / τον ταπεινό και ανάξιο δούλο Σου / Με καταξίωσες των Δωρεών της αγάπης Σου / και βγάζω πλεόνασμα, από το υστέρημά μου...".Η εσωτερική ανάγκη της προσευχής, είναι ίσως η ουσία της ποιητικής σκέψης του Μπρούχου: [7]"Υπάρχεις,βαθιά μέσα στο βλέμμα όλων των τυφλών του κόσμου / Υπάρχεις,για να σημαίνεις γρήγορση στους κόλπους της Αγάπης / Υπάρχεις,βαθιά μεσ' στα χαμηλωμένα φώτα της ζωής μου..." . Χώρος της ποίησής του, είναι ο εκάστοτε τόπος και χρόνος. Η Θεσσαλονίκη-η "γενέθλια" πόλη του-τόπος ιερός, παίρνει τη μορφή τέμπλου:[8]"Εκείνα τα απέριττα κυριακάτικα μεσημέρια της παλιάς παραλίας / Άρωμα,σαν απ' το πιο λευκό της νύχτας της γεννήσεώς μου...". Περιφέρεται με τη μνήμη, για να ταυτιστεί με τον ήλιο και να δύσει, με το ωραίο, γνωστό ηλιοβασίλεμα διασχίζοντας την πόλη:

[9]"Κι η Σαλονίκη-μια άλλη Αντριάνα / κρατώντας σε απ' το χέρι / σε γυρνάει στις ρούγες και στις γειτονιές που αγάπησες όσο τίποτα / για να σε αποθέσει στην άκρη του πιο ματωμένου σύννεφου / και ν' ανηφορίσεις την τελευταία μοναχική σου πορεία...". Ο ποιητής, προβάλλει με τους στίχους του την αληθινή τραγικότητα της ύπαρξης:[10]"Κοπέλες,κεντούσαν τον υμέναιο / Γυναίκες,υφαίναν τη θλίψη / Τώρα,αφουγκράζονται το Τίποτα / Που υπήρξαν..." αλλά μπορεί να χαρεί και την έκβαση του δράματος στον κόσμο της αφθαρσίας και στην ατέρμονη ευτυχία της "νηφάλιας μέθης", όπως και η ποίησή του:[11]"Σταυρώνομαι / Κι οργώνω στις κραυγές του Πάθους σίγαση / Και χτίζω στις υπόγειες κάμαρες τον πόθο / Μοσκοβολώντας τη ζωή Αναστάσεις...".

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Γράμματα εμφανίζεται το 1977 με την ποιητική συλλογή "Στο πέρασμα του χρόνου". Ακολουθούν τα βιβλία:

 • "Σκόρπιες Θύμησες", Θεσσαλονίκη 1978
 • "Τα χρόνια της νιότης", Θεσσαλονίκη 1978
 • "Χαμένα Δειλινά", Θεσσαλονίκη 1979 / ISBN 978-618-80459-3-4
 • "Αθώρητες Πολιτείες", Θεσσαλονίκη 1981 / ISBN 978-618-80459-2-7
 • "Διαδρομή ονείρου", Θεσσαλονίκη 1983
 • "Νεκρό Σημείο ή η έβδομη νύχτα της Καταστροφής", Θεσσαλονίκη 1985
 • "Ασκητική Θανάτου", εκδ. τα τραμάκια, Θεσσαλονίκη 1990
 • "Ωδίνες της Νύxτας", εκδ. τα τραμάκια, Θεσσαλονίκη 1993
 • "Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός", εκδ. τα τραμάκια, Θεσσαλονίκη 1996 / ISBN 960-7757-04-1
 • "Λουλούδια του δρόμου", εκδ. απόστροφος, Κέρκυρα 2007 / ISBN 978-960-7430-61-8
 • "Απόστολος Παύλος-το Σκεύος της Εκλογής" ορατόριο, εκδ. Ι. Μ. Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας 2008 / ISBN 978-960-93-3209-5
 • "Ο χαλασμός της Νάουσας-1822 μ.Χ. Ελληνική ραψωδία", Θεσσαλονίκη 2011 / ISBN 978-960-93-3208-8
 • "Άγιες Μνήμες-Του Ιερού Χρυσοστόμου η εξορία και των Ποντίων η Γενοκτονία" Ποιητική μονογραφία, Θεσσαλονίκη 2012 / ISBN 978-618-80459-0-3
 • "Για την ειρήνη του κόσμου" Ωδή, Θεσσαλονίκη 2012 / ISBN 978-618-80459-1-0
 • "Άγιος Σπυρίδων-Μέγιστος ως Ταπεινός" Εσπερινή υμνωδία, έκδ. Ι. Μ .Κερκύρας,Παξών και Διαποντίων Νήσων 2013 / ISBN 978-618-80459-5-8
 • "Αθανάσιος Διάκος-Αδούλωτος σταυραετός" Ηρωϊκό ορατόριο, Θεσσαλονίκη 2015 / ISBN 978-618-80459-4-1
 • "Αγάπησα το Μαρτύριο-Αγιος Λουκάς,των πασχόντων Ιατρός και λιμάνι" Ορατόριο, Θεσσαλονίκη 2015 / ISBN 978-618-80459-6-5
 • "Eνάτη ΄Ωρα", εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2016 / ΙSBN 978-618-5140-40-3
 • "O Aιώνιος Ξένος" Ωδή, Θεσσαλονίκη 2016 / ISBN 978-618-80459-7-2
 • "Tα τραγούδια της ξενιτιάς στο γύρισμα του χρόνου" Κείμενα μουσικής παράστασης, Θεσσαλονίκη 2016 / ISBN 978-618-80459-9-6
 • "Έσο έτοιμος" Ύμνος της 100 ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, Αθήνα 2016 / ISBN 978-618-80459-8-9
 • "Ο ύμνος των Παυλείων" της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Θεσσαλονίκη 2016 / ISBN 978-618-82922-9-8
 • "Για μια φλεγόμενη ψυχή...Κωνσταντίνος ο Υδραίος,Άγιος Νεομάρτυς" Ορατόριο, Ρόδος 2017 / ISBN 978-618-82922-1-5

Έγραψε επίσης:Την "Ελεγεία για τον ξένο και αδελφό", το πολυφωνικό δρώμενο "Ανέστιος σε ξένη γη", την καντάτα "Νύχτα με Φως-Μια ιστορία για τους 3+1 Μάγους", το λιμπρέτο και τους στίχους των τραγουδιών της ροκ όπερας "Ιππότα Φηρ...κοιμάσαι;" (που ανέβασε το "Θέατρο της Άνοιξης" στον Κεραμεικό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη και μουσική Γιώργου Φακανά), καθώς και τους στίχους των τραγουδιών της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς της ΝΕΤ "Τα παιδιά της Νιόβης", του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, σε μουσική Μίμη Πλέσσα και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Aκόμα, τους Ύμνους: " Ένα θαύμα η ζωή" (της Διεθνούς Ένωσης Λογοπαιδικών-Φωνιάτρων) και "Προς το Φως".

Έντυσε με στίχους τη μουσική του Άλκη Κακαλιάγκου από την ταινία "Ρομαντικό σημείωμα", του αξέχαστου Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου.

Σε πολλά από τα μελοποιημένα έργα του (θεματική εργογραφία) και σε πολλούς από τους ύμνους του,υπογράφει ο ίδιος και τη μουσική σύνθεση.

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

"Ποιητικός και πεζός λόγος των μελών της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (1980-2015)", εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2016

Κριτική-Δημοσιεύσεις

Κριτική του έργου του, βιβλιοπαρουσιάσεις και ποιήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά ( "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη", "Ελλη-νικός Βορράς", "Τα Βορειοελλαδικά", "Eλευθεροτυπία", "Διαβάζω", "Θεύθ", "Μακεδονική ζωή", "Νέα Πορεία", "Οδός Πανός", "Πελοπόνησος", "Τα Εκπαιδευτικά", "Τραμ", "Δίοδος" κ.α.).

Eικαστικά και χαρακτικά έργα φιλοτέχνησαν και κόσμησαν εκδόσεις του, ο Κώστας Λούστας, ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, o Περικλής Πηλείδης και ο Ξενής Σαχίνης.

Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Δημοσιεύει άρθρα με ποικίλο περιεχόμενο, κυρίως κοινωνικού προβληματισμού.[12]

Δισκογραφία-Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες (Σπύρο Βλασόπουλο, Άκη Γεροντάκη, Χρήστο Γκάρτζο, Άλκη Κακαλιάγκο, Λίνο Κόκοτο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Φακανά, Κώστα Χατζή, Γιώργο Χατζηνάσιο κ.ά) και ερμηνεύθηκαν από δημοφιλείς τραγουδιστές (Λένα Αλκαίου, Ελένη Αντωνιάδου, Μελίνα Ασλανίδου, Κατερίνα Γαρυφαλάκη, Φωτεινή Δάρρα, Μαίρη Δούτση, Σόνια Θεοδωρίδου, Μελίνα Κανά, Εύη Καπάταη, Ηλία Κλωναρίδη, Έφη Κοντού, Γιάννη Κούτρα, Χαρούλα Λαμπράκη, Λόρνα, Κλαούντια Ντελ Μερ, Μανώλη Μητσιά, Μαριάννα Νικηφόρου, Λιζέτα Νικολάου, Φίλιππο Νικολάου, Πένυ Ξενάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνη Ρέμο, Γιάννη Σαμσιάρη, Άννα Μορφίδου, Κώστα Σμοκοβίτη, αδελφούς Τσαχουρίδη, Δημήτρη Χρυσοχοΐδη κ.ά.).

Ενορχηστρωτές τραγουδιών του: Άκης Γεροντάκης, Τάσος Καρακατσάνης, Τόλης Κετσελίδης, Τζίκ Νακασιάν, Γιώργος Παγιάτης.

Ενορχηστρωτές έργων του: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μίμης Πλέσσας, Ανδρέας Πυλαρινός.

Αφηγητές / συν-αφηγητές έργων του σε παραστάσεις και στη δισκογραφία: Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Βόγλης κ.ά.

Βραβεία και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (Β' Βραβείο, 1994, Γ' Βραβείο, 1997), στο οποίο συμμετείχε για πολλά χρόνια και κάποτε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (1991, 2005).

Έλαβε μέρος στον Ελληνικό Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της EUROVISION (2001).

Βραβεύθηκε επανειλημμένα με χρυσό και με πλατινένιο δίσκο.

Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα,την Τέχνη και τον Πολιτισμό,του έχουν απονεμηθεί: Ο[13] "Χρυσούς Σταυρός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου" (Δωδεκανησιακή Εκκλησία), ο "Χρυσούς Σταυρός Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου", ο[14] "Χρυσούς Σταυρός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού", ο[15] "Χρυσούς Σταυρός του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος" (Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας,Παξών και Διαποντίων Νήσων), ο "Χρυσούς Επετειακός Σταυρός των ΠΑΥΛΕΙΩΝ" (Ιερά Μητρόπολη Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας), ο[16] "Μεγαλόσταυρος του Αγίου Ηρακλειδίου της Εκκλησίας της Κύπρου" (Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής), το "Χρυσούν Μετάλλιον Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου", το[17] "Χρυσούν Μετάλλιον της Σουμελιώτισσας" (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά), το[18] "Μετάλλιον της Ηρωϊκής πόλης Νάουσας", το "Μετάλλιον Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό" και το "Μετάλλιον των Φίλων του Προσκοπισμού" (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων), το[19] "Χρυσούν Μετάλλιον Βραβείων Ευποιϊας 2015" κ.ά.

Φέρει τον τίτλο PAUL HARRIS FELLOW (Εταίρος Πωλ Χάρρις),για τη συνεισφορά του στην προώθηση των Διεθνών Προγραμμάτων για τον Συνάνθρωπο και την Ειρήνη.

Τιμήθηκε ακόμα σε ειδικές εκδηλώσεις από: Την Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών "Αγιος Παύλος",τον[20] Δήμο Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο,το[21] Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών του Δ.Ο.Π.Α.Ρόδου, τον Δήμο της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας,πολλούς Δήμους της Επικράτειας και αντιστοίχως της Κύπρου,τον Ελληνικό Στρατό,την Εθνική Φρουρά Κύπρου,τον [22] [23]Σύνδεσμο Εκδοτών Β.Ε.και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και άλλους φορείς.

Παρούσα Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι Τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Μέλος του Δ.Σ.), [24]της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών. Επίσης, τακτικό ή επίτιμο σε πλήθος Ελληνικών και Διεθνών Οργανώσεων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Μπρούχος, Δημήτρης (1996). Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός. θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 13. ISBN 960-7757-04-1. 
 2. Μπρούχος, Δημήτρης (1990). Ασκητική θανάτου. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 17. 
 3. Μπρούχος, Δημήτρης (1996). Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 18. ISBN 960-7757-04-1. 
 4. Μπρούχος, Δημήτρης (1996). Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 19. ISBN 960-7757-04-1. 
 5. Μπρούχος, Δημήτριος (2015). Αγάπησα το Μαρτύριο-Αγιος Λουκάς,των πασχόντων Ιατρός και λιμάνι. Θεσσαλονίκη: Ο ίδιος. σελ. 11. ISBN 978-618-80459-6-5. 
 6. Μπρούχος, Δημήτρης (1993). Ωδίνες της Νύχτας. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 25. 
 7. Μπρούχος, Δημήτρης (1993). Ωδίνες της Νύχτας. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 43. 
 8. Μπρούχος, Δημήτρης (1990). Ασκητική θανάτου. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 9. 
 9. Μπρούχος, Δημήτρης (1993). Ωδίνες της Νύχτας. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 9. 
 10. Μπρούχος, Δημήτρης (1990). Ασκητική θανάτου. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 19. 
 11. Μπρούχος, Δημήτρης (1996). Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός. Θεσσαλονίκη: τα τραμάκια. σελ. 20. ISBN 960-7757-04-1. 
 12. Μπρούχος, Δημήτρης. «Ποιοι είμαστε - Μόνιμοι Συνεργάτες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2016. 
 13. «ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ». ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ,ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ. 1 Ιουλίου 2009. 
 14. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ (Ιούλιος 2010). «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ». ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. 
 15. «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ:ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΩΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ». www.imcorfu.gr. 10 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. 
 16. «Μελίσματα έναρθρης οπτικοακουστικής ενημέρωσης». ΜΑΪΣΤΩΡ. 29 Σεπτεμβρίου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
 17. «Εκδηλώσεις για τη Μεγαλόχαρη». 13 Αυγούστου 2008. 
 18. «ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ». eleytheriadhs.blogspot.gr. 21 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. 
 19. «Χρυσά και αργυρά μετάλλια στα Βραβεία Ευποιίας 2015». thessbomb.blogspot.gr. 9 Μαρτίου 2015. 
 20. «Τιμητικό αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Ι.Μπρούχο για τα 35 χρόνια παρουσίας του στα Γράμματα,στο Βαφοπούλειο 16 Οκτωβρίου». 15 Οκτωβρίου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 21. «Βραδια μεγαλείου από το Λογοτεχνικό Κέντρο». www.rodiaki.gr. 8 Μαΐου 2014. 
 22. «Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης». 9 Απριλίου 2013. 
 23. «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών βραβεύει την προσφορά στον πολιτισμό». 
 24. «Eθνική Εταιρία των Ελλήνων Λογοτεχνών-Μέλη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2015. 
 25. «stixoi.info: Δημήτρης Μπρούχος (Στιχουργός)». stixoi.info. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016.