Δημήτρης Γιαλαμάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Γιαλαμάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Γιαλαμάς (Ελληνικά)
Γέννηση24  Μαΐου 1960
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Ρωσικά
ΕκπαίδευσηDoctor of Sciences in Philology
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Εργοδότηςτμήμα φιλολογίας του Κρατιού Πανεπιστημίου της Μόσχας
Οικογένεια
ΣύζυγοςEkaterina Scherbachenko

Ο Δημήτρης Γιαλαμάς (ρωσικά: Дмитрий Афанасьевич Яламас‎‎, Ντμίτρι Αφανάσιεβιτς Γιαλαμάς, γενν. 24 Μαΐου 1960, Αθήνα) είναι Έλληνας φιλόλογος και ποιητής, διδάκτωρ Φιλολογίας, σύζυγος της σολίστ του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας Γιεκατερίνα Σερμπατσένκο.

Εκπαίδευση και πτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986), έκτοτε ζει και εργάζεται στη Ρωσία. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό σχολείο της Φιλολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας υπό την καθοδήγηση του Μπορίς Ουσπένσκι, υπερασπίστηκε τη διατριβή του "Φιλολογική δραστηριότητα των αδελφών Λιχούδη στη Ρωσία" (1992), η οποία ήταν αφιερωμένη στα πρώτα βήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία και τα θεωρητικά και φιλολογικά της θεμέλια. Τον Ιούνιο του 2001, υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή «Η σημασία των δραστηριοτήτων των αδελφών Λιχούδη υπό το φως των ελληνικών, λατινικών και σλαβικών χειρογράφων και εγγράφων από ρωσικές και ευρωπαϊκές συλλογές».

Παιδαγωγική και διπλωματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1996 διδάσκει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το 1997 έγινε ο πρώτος επικεφαλής του νεοσύστατου Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ταυτόχρονα (από το 1994) κατέχει τη θέση του Πολιτιστικού Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]