Δημήτρης Αντώνης Μανιατάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Δημήτρης Αντώνης Μανιατάκης

Ο Δημήτρης Αντώνης Μανιατάκης (1939) είναι Έλληνας οικονομολόγος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος[1].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κορώνη στις 31 Οκτωβρίου 1939. Είναι απόφοιτος Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2005 της ICAP. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τα έτη 2005 και 2006. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Υπήρξε εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Α’ Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016. Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης[2]. Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας από τον Φεβρουάριο του 2009.

Έχει διατελέσει µέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, οργανισµών και συνδέσµων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως αντιπρόεδρος του Οργανισμού Eurobusiness[3], μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FEBIS[4], μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών[5], μέλος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, κλπ. Το όνοµά του περιλαμβάνεται στο Who is Who Στην Ελλάδα[6].

Είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη[7].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ICAP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε μέχρι το 2005 Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία παρέχει υπηρεσίες επιχειρηματικού πιστωτικού κινδύνου (ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων της ICAP είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος), συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης, έρευνα αγοράς και υπηρεσίες εξεύρεσης και επιλογής στελεχών. Η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται με διεθνείς οίκους ασφάλισης εξαγωγικού πιστωτικού κινδύνου όπως η γερμανική Euler Hermes και η γαλλική COFACE.

Συμμετείχε στην ICAP ως βασικός μέτοχος μαζί με την Alpha Bank, τη γαλλική COFACE, την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών μέχρι το 2006, περίοδος κατά την οποία αποχώρισαν διότι μεταβιβάστηκε σε άλλο όμιλο. Η ICAP εξακολουθεί σήμερα να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της και απασχολεί προσωπικό πλέον των 1.000 ατόμων.

ΔΕΗ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τα έτη 2005 και 2006, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα, προκειμένου να ενδυναμωθεί η εταιρεία και να «παίξει» σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη, με τη συνεργασία άλλων επιχειρήσεων στον κλάδο. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούσαν: α) στην αναδιοργάνωση και το μετασχηματισμό της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στα πλαίσια μιας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας[8], β) τη διεθνοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε συνεργασία με άλλες εταιρείες[9] για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διείσδυση σε αγορές των Βαλκανίων[10] και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης[11] και γ) την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)[12].

Μανιατάκειον Ίδρυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο ίδρυσε το 1995 με τη σύζυγό του Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, λογοτέχνιδα. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το Ίδρυμα διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το έργο του οποίου υποστηρίζει 30μελής Συμβουλευτική Επιτροπή, από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο. Τόσο τα µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και τα µέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συστηµατική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας της Κορώνης στη διαχρονική πορεία του Ελληνισµού και ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές. Με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, το Ίδρυμα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πολιτισμού και τη συμβολή του στη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της καινοτομίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Επιπρόσθετα, συνδέει τον αγροτικό τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία και διεθνοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας.

Βραβεύσεις και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύτηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προσφορά του στην οικονομική πανεπιστημιακή κοινότητα και στην έρευνα αγοράς στις 15 Ιανουαρίου 2004[13]. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2005 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston[14]. Στις 11 Ιουλίου 2012 βραβεύτηκε με την ύψιστη τιμητική διάκριση του ακαδημαϊκού συμβουλίου του New York College που δίδεται σε κορυφαίες προσωπικότητες που διακρίνονται στον τομέα τους διεθνώς [15].

Στις 19 Οκτωβρίου 2021 του απονεμήθηκε το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia”, από την κυρία Patrizia Falcinelli, Πρέσβειρα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η τιμή απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, σε συνέχεια διαβούλευσης με το Συμβούλιο του Τάγματος[16].

Άρθρα - Συνεντεύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]