Δηίοχος ο Προκοννήσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δηίοχος ή Δηίλοχος [1] ήταν Ίωνας λογογράφος από την Προκόννησο. Έζησε σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα προ του Πελοποννησιακού πολέμου, [2] τον 5ο π.Χ. αιώνα κατά πάσα πιθανότητα.

Για την ζωή του δεν γνωρίζουμε τίποτα και για το έργο του ελάχιστα πράγματα. Φαίνεται πως έγραψε με τίτλο Περί Κυζίκου ένα χρονικό της πόλης αυτής και της Βιθυνίας γενικότερα, όπου διηγούταν και τα περιστατικά της Αργοναυτικής εκστρατείας που έλαβαν χώρα στη περιοχή.

Ανέφερε μεταξύ άλλων τον πυγμαχικό αγώνα ανάμεσα στον Άμυκο, τον μυθικό γίγαντα βασιλιά των Βεβρύκων της Βιθυνίας, και στον αργοναύτη Πολυδεύκη που κατέληξε με νίκη του τελευταίου. Ο Δηίοχος συνέταξε και έναν κατάλογο των αργοναυτών στον οποίο συμπεριέλαβε και το όνομα του Αμφιάραου.

Σ' ένα άλλο διασωθέν απόσπασμα αναφέρει ότι η Κλείτη, η σύζυγος του βασιλιά Κυζίκου, πέθανε από την λύπη της και ότι από τα δάκρυά της σχηματίσθηκε μια πηγή στην Κύζικο που έφερε το όνομά της. [3]

Το έργο του υπήρξε σημαντική πηγή πληροφοριών για μεταγενέστερους του ιστορικούς και ποιητές όπως ο Απολλώνιος ο Ρόδιος. [4] Διεσώθησαν ελάχιστα μόνον αποσπάσματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται και ως Διίοχος ή Διίλοχος.
  2. Διονύσιος Αλικαρνασσέυς, Περί του Θουκυδίδου, κεφ. 5 ( ἀρχαῖοι μὲν οὖν συγγραφεῖς πολλοὶ καὶ κατὰ πολλοὺς τόπους ἐγένοντο πρὸ τοῦ Πελοποννησιακοῦ πολέμου: ἐν οἷς ἐστιν […] καὶ Δηίοχος ὁ Προκοννήσιος καὶ …)
  3. Müller, Fragmenta Historicorum Graecorum (Αποσπάσματα Ελλήνων Ιστορικών), τόμος Β', σελ. 17. Deiochus
  4. George W. Mooney, Commentary on Apollonius: Argonautica, perseus.