Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δενδροσταρήθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δενδροσταρήθρα
Δενδροσταρήθρα στην Αυστρία
Δενδροσταρήθρα στην Αυστρία
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Κορυδαλλίδες (Alaudidae)
Γένος: Δενδροσταρήθρα
(Lullula arborea)

Linnaeus, 1758
Συνώνυμα

Alauda arborea, Linnaeus 1758

Η δενδροσταρήθρα ή δεντροσταρήθρα (Lullula arborea) είναι είδος στρουθιόμορφων ωδικών πτηνών, που ανήκει στην οικογένεια του κορυδαλλού. Αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο είδος του γένους Lullula. Συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), στη Μέση Ανατολή, τη δυτική Ασία και τα βουνά της βόρειας Αφρικής. Συνήθως είναι επιδημητικό πτηνό, αλλά οι ανατολικοί πληθυσμοί του τείνουν να μεταναστεύουν νοτιότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναγνωρίζονται δύο υποείδη δενδροσταρήθρας, τα L. a. arborea and L. a. pallida. Το πρώτο ενδημεί στη βόρεια Ευρώπη, ενώ το δεύτερο στα νότια. Τρέφονται κυρίως με σπόρους, αλλά κατά την εποχή της αναπαραγωγής, οπότε οι ανάγκες για πρωτεΐνες είναι αυξημένες εξαιτίας της ωοτοκίας, τρώνε και έντομα. Η δενδροσταρήθρα έχει μήκος μεταξύ 13,5 και 15 εκατοστόμετρα, δηλαδή είναι περίπου 20% μικρότερη από τη σταρήθρα. Είναι καφετί πουλί με ανοικτόχρωμη κοιλιά και ουρά με λευκό άκρο. Πήρε το όνομά του επειδή, αντίθετα από τα συγγενικά του γένη, συχνάζει και πάνω στα δέντρα.

Το γένος περιγράφηκε από τον «πατέρα» της σύγχρονης ταξινομικής Κάρολο Λινναίο το 1758, στη 10η έκδοση του Systema Naturae, και του δόθηκε τότε το όνομα Alauda arborea.[1] Διετήρησε δηλαδή τη λατινική ονομασία που του είχε δώσει το 1676 ο ορνιθολόγος Φράνσις Γουίλομπυ στο έργο του Ornithologiae libri tres.[2] Σήμερα εντάσσεται στο γένος Lullula, το οποίο εισάχθηκε το 1829 από τον Γερμανό φυσιοδίφη Γιόχαν Γιάκομπ Κάουπ.[3] Αυτό το όνομα με τη σειρά του προέρχεται από το γαλλικό «Lulu».


  1. Linnaeus, Carl (1758). Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (στα Λατινικά). Τόμος 1 (10η έκδοση). Holmiae:Laurentii Salvii. σελ. 166. 
  2. Willughby, Francis (1676). Ornithologiae libri tres (στα Λατινικά). Λονδίνο: John Martyn. σελ. 149. 
  3. Kaup, Johann Jakob (1829). Skizzirte Entwickelungs-Geschichte und natürliches System der europäischen Thierwelt (στα Γερμανικά). Darmstadt: Carl Wilhelm Leske. σελ. 92.