Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δασική πυρκαγιά στο όρος της Πεντέλης 2022

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δασική Πυρκαγιά της Πεντέλης ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης και πιο συγκεκριμένα πάνω από τη μονή Παντοκράτορος στις 19 Ιουλίου του 2022, ώρα 17:19 το απόγευμα. Κατέκαψε συνολικά 27.817 στρέμματα και εξαπλώθηκε αρκετά γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή.[1] [2] Υπέστησαν ζημιές 126 κατοικίες και κτήρια ( συμπεριλαμβάνονται αποθήκες, δημόσια κτήρια, ναοί, χώροι εργασίας ) από τα οποία τα 78 είχαν κριθεί κατάλληλα για χρήση, 72 προσωρινά ακατάλληλα επειδή χρειάζονταν επισκευές και 54 επικίνδυνα για χρήση, τα οποία θα επανελεγχθούν.[3] Τραυματίστηκαν πάνω από 36 άτομα ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του βλέποντας το σπίτι του να καίγεται.

Χάρτης
Η περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Χρονικό και εκκενώσεις περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 17:19 ώρα Ελλάδος στην περιοχή Νταού Πεντέλης και γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές εξαιτίας των ανέμων που έφτασαν τοπικά τα 113 χιλιόμετρα ανά ώρα. Οι άνεμοι βόρειας κυρίως διευθύνσεως στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης 20.07.2022, πνέοντας με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ καθιστώντας το έργο της Πυροσβεστικής δύσκολο. [4] Η εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκε από τον επικεφαλή του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Παλλήνη, που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή. Παράλληλα κάποιοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενημέρωσαν άμεσα τη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στις 18:45 δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για το Ντράφι λέγοντας στους κατοίκους να κινηθούν προς την Παλλήνη. Προηγουμένως είχε σταλεί και στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών. Εν τω μεταξύ το μέτωπο της φωτιάς μεγάλωνε και πλέον κινούταν προς τη κορυφογραμμή της Πεντέλης ( στη περιοχή Βαγιάτι ) κατακαίοντας πεύκα, πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης εξαιτίας των ανέμων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας σε ορισμένους δρόμους ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν στελέχη από το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης. [5] Η πυρκαγιά άρχισε στη συνέχεια να απειλεί τα πρώτα σπίτια στο Ντράφι.

Στις 19:57 δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Ανθούσα και ύστερα από 30 λεπτά για τη Διώνη και το Δασαμάρι. Υπήρχαν πολλά διάσπαρτα μέτωπα με το πιο δύσκολο να εντοπίζεται προς το Ντράφι - Πεντέλη. Στις 21:00 κρίθηκε σκόπιμο να εκκενωθεί το Παίδων Πεντέλης, με 39 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό να το εγκαταλείπουν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού. Μάλιστα οι φλόγες είχαν φτάσει ιδιαίτερα κοντά απειλώντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις. [6] Λίγο μετά τις 23:00, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, η εικόνα ήταν κάπως βελτιωμένη στο Ντράφι. Οι κύριες δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στις περιοχές Καλύβια, Καλλιθέα και Ανθούσα, επιδιώκοντας να προστατέψουν τις οικίες που βρίσκονταν εκεί.

Μετά τα μεσάνυχτα η πυροσβεστική και οι εθελοντές είχαν ελέγξει το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς, πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου κοντά στη ρεματιά. Ωστόσο υπήρχαν αρκετές και συχνές αναζωπυρώσεις, κάνοντας απαραίτητη τη συνεχή παρακολούθηση για τυχόν νέες εστίες που θα έθεταν σε κίνδυνο μη καμένες εκτάσεις και οικίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης στο 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, τις περιοχές ανατολικά του Γέρακα ,στη Βούλα Πικερμίου, Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη. Η αστυνομία είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση σε πολλούς δρόμους, μιλώντας και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς που μαινόταν ακόμα στην περιοχή. [7] [8] Επιπρόσθετα απομακρύνθηκαν 46 άτομα από τις κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης "Αρήτη". Εν τω μεταξύ προηγουμένως τα ξημερώματα είχε απειληθεί η Παλαιά Πεντέλη και η κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδος. Οι πρώτες αναφορές για καμένα σπίτια έφταναν κυρίως από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του αστικού ιστού. Η φωτιά έκαιγε για δεύτερη μέρα ( 20 Ιουλίου ) και πλέον είχαν αρχίσει οι πτήσεις των αεροσκαφών για δεύτερη φορά ύστερα από τη παύση που είχαν το βράδυ. Η πυρκαγιά παρέμενε ωστόσο ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής στης 11:10 το πρωί, στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπήρχε ακόμα ένα ενεργό μέτωπο. Ταυτόχρονα υπήρχε ένα μικρό μέτωπο που κινούταν δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπήρχαν διάσπαρτες εστίες στον οικισμό της Ανθούσας. Αναφορές για δεκάδες καμένα σπίτια υπήρχαν και στην Παλλήνη, όπου εντοπιζόταν και το κύριο πρόβλημα εκείνες τις ώρες. Η κατάσταση στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιωνόταν διαρκώς. Συνολικά μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν γίνει εκκενώσεις σε μία έκταση 90.000 κατοίκων.[9] Αργότερα το μεσημέρι η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση και τελικά οροθετήθηκε. Πολλά προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, ζημιές σε οχήματα και αρκετά σπίτια. Να σημειωθεί παράλληλα πως από τη περιοχή Νταού Πεντέλης η φωτιά έφτασε μέσα σε 2 ώρες από την έναρξή της το οικιστικό τμήμα στο Ντράφι.[10][11]

Κινητοποίηση δυνάμεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν:

  • Δύο ομάδες «Δευκαλίων» από τη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.
  • Η Περιφέρεια με περίπου 30-35 υδροφόρα οχήματα
  • 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Συμπεριλαμβάνονται και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.
  • Συνδρομή υπήρχε επίσης από τα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ
  • Η ΕΛΑΣ διέθεσε 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για βοήθεια στις εκκενώσεις και τις εκτροπές οχημάτων.[12]
  • 10 μηχανήματα έργου
  • 13 ελικόπτερα
  • 5 Canadair cl - 415
  • 3 Canadair cl - 215[13]

Απολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά κάηκαν 27.817 στρέμματα και υπέστησαν ζημιές 126 κτήρια και οικίες. Από τα καμένα στρέμματα τα 12.743 είναι χορτολιβαδικές εκτάσεις και τα 15.074 δασικές.[14] Το όρος της Πεντέλης πληγώθηκε για ακόμα μία φορά από πυρκαγιά καταστρέφοντας ένα οικοσύστημα που προσπαθούσε να αναγεννηθεί. Ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του βλέποντας το σπίτι του να καίγεται.[15] Παράλληλα 36 άτομα τραυματίστηκαν ή είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Καταστράφηκαν επίσης αρκετά οχήματα και υπήρξαν καταγραφές και νεκρών ζώων. Διατάχθηκε επίσης εισαγγελική έρευνα για εμπρησμό.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φωτιά στην Πεντέλη τα κρίσιμα 26 λεπτά το χρονικό της κινητοποίησης της πυροσβεστικής». Καθημερινή. 
  2. «Wildfires 2022 pdf» (PDF). WWF. 
  3. «Φωτιά στην Πεντέλη στα 126 τα καμένα σπίτια». Protothema. 
  4. «Ξεπέρασαν τα 100 km/h οι ριπές του ανέμου στην Πεντέλη - Τετάρτη 20.07.2022 07:30». meteo.gr. 
  5. «Φωτιά Πεντέλη, Ντράφι μήνυμα του 112 στη Παλλήνη». iefimerida. 
  6. «Εκκένωση νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης». iefimerida. 
  7. «Φωτιά στην Πεντέλη: Δεκάδες μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη -Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα». iefimerida. 
  8. «Φωτιά στην Πεντέλη: Που υπάρχουν μέτωπα ζημιές σε σπίτια - πέντε μηνύματα από το 112 τη νύχτα». Καθημερινή. 
  9. «Φωτιά στην Πεντέλη: Ο χάρτης με τα ενεργά μέτωπα». Καθημερινή. 
  10. «Φωτιά στην Πεντέλη: Η αποτίμηση της πρώτης μάχης με τις φλόγες». Καθημερινή. 
  11. «Φωτιά Πεντέλη: Έκτακτη ενημέρωση της πυροσβεστικής». iefimerida. 
  12. «Φωτιά στην Πεντέλη: Μεταξύ Διώνης και Δασαμαρίου το κύριο μέτωπο - 14 τα ενεργά μέτωπα - Δείτε χάρτη». skai.news. 
  13. «Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος - σύνολα δεδομένων». Fireservice.gr. 
  14. «Πυροσβεστικό σώμα Ελλάδος - Σύνολα δεδομένων». Fireservice.gr. 
  15. «Ξεσπά η σύζυγος του 84χρονου αυτόχειρα στην Ανθούσα -«Δεν ήρθε καμιά πυροσβεστική»». iefimerida. 
  16. «Φωτιά στην Πεντέλη: Τα κρίσιμα 26 λεπτά – Το χρονικό κινητοποίησης της Πυροσβεστικής». Καθημερινή.