Δανοαλγερινός πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλγερινή αποστολή
Alger-régence.jpg
Απεικόνιση του Αλγερίου την οθωμανική περίοδο
Χρονολογία14 Σεπτεμβρίου 1769 – 16 Μαΐου 1772
ΤόποςΚοντά στο Αλγέρι
ΈκβασηΑλγερινή νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
Άγνωστες
Απώλειες
500 νεκροί (κυρίως από ασθένειες)
Άγνωστες

Ο δανοαλγερινός πόλεμος επίσης γνωστός ως αλγερινή αποστολή (δανικά: Den Algierske Ekspedition),[1] ήταν μια σύγκρουση που διήρκησε από το 1769 έως το 1772 μεταξύ της Δανίας-Νορβηγίας και του εγιαλετίου του Αλγερίου που αποτελούσε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ιστορικό και έναρξη της σύγκρουσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δανικό-νορβηγικό εμπόριο στη Μεσόγειο διευρύνθηκε σημαντικά στα μέσα του 18ου αιώνα. Προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα από την πειρατεία, η Δανία-Νορβηγία είχε εξασφαλίσει ειρηνευτική συμφωνία με τα κράτη της Μπαρμπαριάς, με την καταβολή ετήσιου φόρου στους Βερβερινούς ηγέτες και επιπλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1766 ο Μπαμπά Μοχάμεντ μπεν-Οσμάν ορίστηκε νταής του Αλγερίου. Ζήτησε να αυξηθεί η ετήσια πληρωμή της Δανίας-Νορβηγίας και να λάβει νέα δώρα. Η Δανία-Νορβηγία αρνήθηκε τις απαιτήσεις. Λίγο αργότερα, Αλγερινοί πειρατές κατέλαβαν τρία δανικά-νορβηγικά πλοία και πώλησαν το πλήρωμα ως δούλους.

Απάντηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πολεμικά πλοία φορτωμένα με πυρίτιδα και σφαίρες απέπλευσαν από την Κοπεγχάγη στις 16 Μαΐου 1770. Απειλούσαν να βομβαρδίσουν την πρωτεύουσα του εγιαλετίου εάν οι Αλγερινοί δεν συμφώνησαν σε μια νέα ειρηνευτική συμφωνία με δανικούς όρους. Το Αλγέρι δεν εκφοβίστηκε και ο βομβαρδισμός της Δανίας-Νορβηγίας τελείωσε με αποτυχία, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος υπέστη σοβαρές ασθένειες εξαιτίας της εκδήλωσης τυφοειδούς πυρετού. Τα πλοία δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις αντεπιθέσεις των βαρέων πυροβόλων από τους Αλγερινούς, που προκάλεσαν φθορές στα κύτη τους. Ο στόλος της Δανίας-Νορβηγίας εκτόξευσε περίπου 75 βόμβες ενάντια στην πόλη του Αλγερίου πριν εγκαταλειφθεί η επίθεση. Στη συνέχεια ο στόλος προχώρησε σε αποκλεισμό της πόλης.[2]

Επακόλουθο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1772 στάλθηκε αντιπροσωπεία στο Αλγέρι και μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε νέα ειρηνευτική συμφωνία με την οποία το Αλγέρι πληρώθηκε ικανοποιητικά. Επιπλέον, η Δανία-Νορβηγία έπρεπε να πληρώσει για την επιστροφή κάθε σκλάβου που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δανοί και Νορβηγοί δούλοι που πωλήθηκαν σε ιδιώτες ιδιοκτήτες σκλάβων έπρεπε να διαπραγματευτούν μεμονωμένα τις τιμές της ελευθερίας τους.[3] Σήμερα ο πόλεμος έχει ξεχαστεί ως επί το πλείστον στη Δανία και τη Νορβηγία, επειδή δεν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δανική και νορβηγική ιστορία.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mortensen, Silas (30 Ιουνίου 2015). «Danmark bombede Algier – og glemte alt om det». videnskab.dk. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2015. 
  2. Torbjørn Ødegaard; Oppgjøret med røverstaten Algier 1769-72, published by Marinemuseet, Horten 2010 (in Norwegian)
  3. «Krigen mod Algier». natmus.dk (στα Danish). National Museum of Denmark. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  4. Struwe, Lars. «Danmark bombede Algier – og glemte alt om det» (στα Danish). videnskab.dk. http://videnskab.dk/kultur-samfund/danmark-bombede-algier-og-glemte-alt-om-det. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Torbjørn Ødegaard; Oppgjøret med røverstaten Algier 1769-72, utgitt av Marinemuseet, Horten år 2010