Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Danish Refugee Council
Ίδρυση1956
Πεδίο δράσηςανθρωπιστική βοήθεια
ΈδραΚοπεγχάγη, Δανία, Δανία
Περιοχή δράσηςπαγκοσμίως
Μέθοδοιανθρωπιστική βοήθεια
Secretary GeneralCharlotte Slente
Υπάλληλοι7,000
Ιστότοποςwww.drc.ngo

Το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων (δανικά: Dansk Flygtningehjælp) είναι ένας ιδιωτικός δανικός ανθρωπιστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1956. Λειτουργεί ως οργανισμός-ομπρέλα για 33 οργανώσεις-μέλη.

Ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως απάντηση στις ευρωπαϊκές προσφυγικές κρίσεις που προκλήθηκαν από τη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία το 1956, το ΔΣΠ δραστηριοποιείται σε ανθρωπιστικά έργα μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο. Μέσω επιχειρήσεων αυτοκινητοπομπών η ΔΣΠ ήταν υπεύθυνη για την παράδοση του μισού της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια των πολέμων ανεξαρτησίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Σήμερα το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων εργάζεται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, με ανθρωπιστικά προγράμματα σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής, το Αφγανιστάν στην Κεντρική Ασία, το Ιράκ στη Μέση Ανατολή και η Τσετσενία στον Καύκασο.

Το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων είναι ένας από τους βασικούς ανθρωπιστικούς φορείς στη Συρία και τις γειτονικές της χώρες, καθώς περισσότερα από 500.000 άτομα λαμβάνουν κάθε μήνα έκτακτη βοήθεια από το ΔΣΠ στην περιοχή. Η κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτήν είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος και το 30% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του ως συνέπεια της βίας. Στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ, η ΔΣΠ διανέμει βοήθεια με τη μορφή στρωμάτων, ρούχων, κουβερτών και κιτ υγιεινής, παρέχει εκπαιδευτική βοήθεια σε μορφή διορθωτικών μαθημάτων και μαθημάτων για τους μαθητές που έχουν εγκαταλείψει τη φοίτησή τους και αποκαθιστά καταφύγια. Στο εσωτερικό της Συρίας, η ΔΣΠ βοηθά τους εκτοπισμένους και επηρεαζόμενους από τις συγκρούσεις Σύρους στη Χομς, τη Νταράα, τη Χάμα, το Χαλέπι και τη Δαμασκό.

Οι διεθνείς δραστηριότητες της ΔΣΠ αποσκοπούν στην προστασία των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων και στην προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων. Η βοήθεια της ΔΣΠ στις οξείες προσφυγικές κρίσεις παραμένει επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υλοποιεί επί του παρόντος δραστηριότητες σε εννέα τομείς, και συγκεκριμένα: Στέγαση και υποδομές μικρής κλίμακας, δημιουργία εισοδήματος μέσω επιχορήγησης και μικροχρηματοδότησης, επισιτιστική ασφάλεια και γεωργική αποκατάσταση και ανάπτυξη, νομοθεσία και πληροφόρηση σχετικά με τους εκτοπισμένους, κοινωνική αποκατάσταση, δικτύωση και ανάπτυξη ικανοτήτων ΜΚΟ, ανθρωπιστική δράση κατά των ναρκών, διαχείριση και συντονισμός πληροφοριών και διοικητική μέριμνα και διαχείριση μεταφορών έκτακτης ανάγκης.

Η ΔΣΠ δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς της αποναρκοθέτησης και της υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανοικοδόμησης για διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Γενική γραμματέας της ΔΣΠ είναι η Charlotte Slente.

Τον Οκτώβριο του 2011, δύο εργαζόμενοι της ΔΣΠ σε έργο αποναρκοθέτησης συνελήφθησαν από Σομαλούς πειρατές στο Γκαλκάγιο. 93 ημέρες αργότερα διασώθηκαν από τους SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η ΛΔΚ άνοιξε ένα νέο γραφείο εκπροσώπησης στη Γενεύη.

Το 2017, η κυβέρνηση της Δανίας δώρισε 2,5 εκατομμύρια δανικές κορώνες στο Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, προκειμένου να συνεργαστεί με την IBM για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα παρακολουθεί και ενδεχομένως θα προβλέπει τις ροές προσφύγων και μεταναστών, βελτιώνοντας έτσι τον σχεδιασμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Αυτή τη στιγμή διεξάγει την ανθρωπιστική εκστρατεία της στους προσφυγικούς καταυλισμούς Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ.

Τον Ιούνιο του 2023, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, η ΔΣΠ οργανώνει αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία σε περιοχές, από τις οποίες έχει αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]