Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δίσκος του χόκεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με δίσκο παίζεται το χόκεϊ επί πάγου και το ινλάιν χόκεϊ, εξυπηρετεί τις ίδιες λειτουργίες όπως μια μπάλα σε παιχνίδια με μπάλα. Είναι κατασκευασμένος από βουλκανισμένο καουτσούκ. Είναι επίπεδος στο πάνω και το κάτω μέρος, με στρογγυλεμένα πλαϊνά.

χόκεϊ επί πάγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίσκος χόκεϊ επί πάγου

Στο χόκεϊ επί πάγου ο δίσκος είναι πάντα μαύρος και έχει της διαστάσεις μια επί τρεις ίντσες (2,54 cm x 7,62 cm). Εφευρέθηκε το 1877 από τον William Fleet Robertson κόβοντας από μια μπάλα το κάτω και το πάνω μέρος. Οι δίσκοι στην Ευρώπη κατασκευάζονται στην Τσεχία και στη Σλοβακία, ενώ υπάρχουν και κατασκευαστές τη βόρεια Αμερική και Κίνα. Για προπόνηση εκτός πάγου υπάρχουν και μικρότεροι δίσκοι από πλαστικό.

Η ταχύτητα του δίσκου μπορεί να φτάσει μέχρι 160 χιλιόμετρα.

Ινλάιν χόκεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίσκος ρόλερ ινλάιν χόκεϊ „Franklin Commander“

Στο ινλάιν χόκεϊ ο δίσκος είναι ελάχιστα μικρότερος από το χόκεϊ επί πάγου. Σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού, ο δίσκος πρέπει να έχει κυλινδρικό σχήμα, πρέπει να μην ξεπερνά τα 120 γραμμάρια και να μην είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια. Το υποχρεωτικό χρώμα περιγράφεται ως σκούρο (dark), αλλα συνήθως είναι κόκκινο στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή μαύρο στα διεθνή πρωταθλήματα της IIHF. 6 κυκλικές υπερυψώσεις επιτρέπουν να κυλάει σε κατάλληλες επιφάνειες, όχι όμως σε κιονί άσφαλτο όπου συνήθως μια μπάλα είναι καταλληλότερη.