Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμος Σαρανταπόρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Σαρανταπόρου.

Ο Δήμος Σαρανταπόρου λειτούργησε ως δήμος από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας.

Με τη διοικητική διαίρεση του 2011 που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, από 1 Ιανουαρίου 2011 εντάχθηκε στο νέο διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Βρισκόταν στα βόρεια του Νομού Λάρισας και ανήκε στην επαρχία Ελασσόνας. Αποτελείτο από 8 χωριά: Σαραντάπορο, Μηλέα, Άζωρος, Γεράνεια, Φαρμάκη, Τσαπουρνία, Λυκούδι, Γιαννωτά. Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τα προκλασικά χρόνια έως την τουρκοκρατία. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ανέρχόταν σε 3.588 κατοίκους (απογραφή 2001).

Η ιστορία του Δήμου Σαρανταπόρου ξεκινά το 1994 με την εθελουσία συνένωση των τεσσάρων οικισμών της περιοχής Σαρανταπόρου. Οι οικισμοί που συνενώθηκαν ήταν το Σαραντάπορο, η Μηλέα, η Τσαπουρνιά και η Φαρμάκη. Περιήλθε στη σημερινή του μορφή όμως μετά την εφαρμογή του νόμου Καποδίστρια το 1999 και την προσχώρηση σ' αυτόν τεσσάρων νέων οικισμών, της Γεράνειας, του Λυκουδίου, της Αζώρου και των Γιαννωτών.

Ο Δήμος Σαρανταπόρου αποτελείται από 8 Δημοτικά Διαμερίσματα καθένα από τα οποία έχει το δικό του Τοπικό Συμβούλιο επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος.

Ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 19 Δημοτικούς Συμβούλους με επικεφαλής το Δήμαρχο. Η έδρα του δήμου Σαρανταπόρου αποφασίστηκε να είναι στην περιοχή που βρίσκεται το Χάνι του Χατζηγώγου, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης η οποία εξυπηρετεί καλύτερα όλους τους κατοίκους του δήμου, αλλά και της ιστορικής σημασίας της περιοχής.


Το κτιριακό συγκρότημα Δημαρχείου Σαρανταπόρου Το κτιριακό συγκρότημα του Δήμου Σαρανταπόρου βρίσκεται στην τοποθεσία "Χάνι Χατζηγώγου" του οικισμού Μηλέας. Η ανέγερσή του άρχισε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1996, και στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του δήμου καθώς και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Σαρανταπόρου υλοποιεί την προσπάθεια του δήμου για προώθηση πολιτιστικών και πολιτισμικών θεμάτων της περιοχής. Στην αρμοδιότητά της συμπεριλαμβάνονται θέματα Αθλητικά, Πολιτιστικά καθώς και Κοινωνικής Μέριμνας.

Μια άποψη της εισόδου του Δημαρχείου Σαρανταπόρου Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων της ΔΕΑΣ λειτουργούν τμήμα παραδοσιακών χορών, ακαδημία ποδοσφαίρου καθώς και τμήμα ρυθμικής γυμναστικής γυναικών. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων η ΔΕΑΣ διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας υλοποιείται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", έδρα του οποίου είναι το παλιό κοινοτικό κατάστημα της Αζώρου. Ακόμη, διενεργούνται προγράμματα ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού.