Δάσκαλος της Μαγδαληνής του Μάνσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάσκαλος της Μαγδαληνής του Μάνσι
Γέννηση1490
Θάνατος1530
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μαγδαληνή του Μάνσι (περ. 1500), 81.5 × 57.5 εκ., Πινακοθήκη του Βερολίνου

Με το συμβατικό όνομα Δάσκαλος της Μαγδαληνής του Μάνσι (fl. Αμβέρσα, περ. 1515-25) φέρεται Φλαμανδός ζωγράφος, γνωστός ως δημιουργός του πίνακα Μαγδαληνή (Πινακοθήκη του Βερολίνου), ο οποίος ανήκε στη συλλογή του Μαρκήσιου Μπαττίστα Μάνσι στη Λούκκα. Παλαιότερα το έργο είχε λανθασμένα αποδοθεί στον Κουέντιν Μασσάις, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως το φαρδύ πρόσωπο και τα μακριά δάκτυλα της Μαγδαληνής παραπέμπουν στο στυλ του Μασσάις. Δενδροχρονολογική ανάλυση του πίνακα, υποδεικνύει πως φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1500[1]. Την ίδια περίπου περίοδο τοποθετείται χρονικά και ένα ακόμα γνωστό έργο του, η Ταφή (Μουσείο Καλών Τεχνών, Γάνδη), το οποίο ενδεχομένως αντλεί στοιχεία από το ομώνυμο χαρακτικό και μέρος της σειράς του «Μικρού Πάθους» του Ντύρερ. Στο έργο του Σωτήρας (Μουσείο Τέχνης, Φιλαδέλφεια), το τοπίο πίσω από τη μορφή του Χριστού προέρχεται επίσης από έργο του Ντύρερ, και συγκεκριμένα από το Όραμα του Αγίου Ευσταχίου[2].

Σύμφωνα με τον ιστορικό Μαξ Γιάκομπ Φριντλέντερ, είναι πιθανό ο Δάσκαλος της Μαγδαληνής του Μάνσι να ταυτίζεται με τον ζωγράφο Willem Muelenbroec, ο οποίος ήταν μέλος της συντεχνίας των ζωγράφων της Αμβέρσας και μαθητής του Κουέντιν Μασσάις[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Soudavar, A. (2008). Decoding Old Masters: Patrons, Princes and Enigmatic Paintings of the 15th Century, London: I.B. Tauris, σελ. 36
  2. 2,0 2,1 Hans M. Schmidt, et al. "Masters, anonymous, and monogrammists." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press. Web. 3 Jun. 2016.