Γ’ Δημοτικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τρίτη Δημοτικού είναι το τέταρτο έτος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες χώρες. Είναι η τρίτη σχολική χρονιά του δημοτικού σχολείου. Οι μαθητές είναι συνήθως 8-9 ετών. Σε ορισμένες περιοχές, είναι το τελευταίο έτος του δημοτικού σχολείου.

Οι σπουδαστές της τρίτης τάξης μαθαίνουν πώς να εργάζονται σε έργα με δική τους πρωτοβουλία και με άλλους. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη δεύτερη και την πρώτη τάξη. Οι κοινωνικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση και η ηγεσία θεωρούνται από ορισμένους εκπαιδευτικούς ότι είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη με τις ακαδημαϊκές δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής και της αριθμητικής.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, για να φοιτήσει ένα παιδί, πρέπει να έχει ολοκληρώσει την Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού και να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του. Για παράδειγμα ένα παιδί το 2012 πρέπει να έχει γεννηθεί το 2004 για να φοιτήσει στη Τρίτη Δημοτικού. Μία συνηθισμένη μέρα το μάθημα στην Τρίτη Δημοτικού ξεκινάει στις 8:15 και τελειώνει στις 13:15 όλη την εβδομάδα. Οι διδακτικές ώρες την μέρα είναι έξι και την εβδομάδα 30. Τα παιδιά διδάσκονται: 8 ώρες γλώσσα τη βδομάδα, 4 ώρες Μαθηματικά, 3 ώρες Μελέτη Περιβάλλοντος, 1 ώρα Θρησκευτικά, 2 ώρες Ιστορία, 3 ώρες Αγγλικά, 1 ώρα μουσική, Εικαστικά και Πληροφορική, 2 ώρες Γυμναστική και 3 ώρες Ευέλικτη Ζώνη.

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια ηλικία, οι μαθητές της Σκωτίας και της Ουαλίας βρίσκονται στο τέταρτο έτος της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους. Στη Βόρειο Ιρλανδία οι μαθητές βρίσκονται στο πέμπτο έτος της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους. Στην Αγγλία, το σχολείο που είναι της ίδιας ηλικίας με την 3η τάξη είναι το 4ο έτος, το οποίο είναι το τέταρτο έτος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στον Καναδά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καναδά, το έτος ονομάζεται Βαθμός 3.

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία, παιδιά ηλικίας 8 ετών εισέρχονται στο CE2 ("Cours élémentaire deuxième année"), το τρίτο σχολικό έτος του δημοτικού σχολείου. Παλιά ονομαζόταν "neuvième" (ένατο έτος πριν από το Terminale, το έτος "baccalauréat").

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδία τα παιδιά εισέρχονται στην κατηγορία 3 ή 4 σε ηλικίες 8 έως 9.

Στην Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι η Τρίτη Τάξη ή το Rang a trí (για παιδιά ηλικίας 9-10 ετών) που είναι το πέμπτο έτος του Δημοτικού Σχολείου.

Νέα Ζηλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νέα Ζηλανδία, αυτό το επίπεδο τάξης ονομάζεται Πρότυπο 2 ή Έτος 4. Τα παιδιά γενικά ξεκινούν αυτό το επίπεδο μεταξύ των οκτώ και εννέα ετών

Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πορτογαλία, η τρίτη τάξη (terceiro ano, 3.º ano) είναι το τρίτο έτος του τετραετούς κύκλου 1.º Ciclo do Ensino Básico που περιλαμβάνει επίσης την πρώτη τάξη, τη δεύτερη και την τέταρτη τάξη.

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ισπανία, φοιτούν τα παιδιά από 8 έως 9 ετών. Επίσης είναι ο τρίτος χρόνος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (el año tercero de la educación primaria). Επίσης, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποδιαιρείται σε 3 στάδια, δύο έτη το καθένα. Αυτό είναι το πρώτο έτος στο δεύτερο στάδιο.