Γουίλ Μπάιερς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίλ Μπάιερς
Stranger Things
Ο Νόα Σναπ ως Γουίλ Μπάιερς στην τρίτη σεζόν
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΓουίλιαμ Μπάιερς
Παρατσούκλι(α)Γουίλ ο Σοφός
Αγόρι Ζόμπι
ΦύλοΆνδρας
ΙδιότηταΜαθητής
Τόπος καταγωγήςΧόκινς
Συμμετοχή σε ομάδεςAV Club
Οικογένεια
ΓονείςΤζόις Μπάιερς (μητέρα)
Λόνι Μπάιερς (πατέρας)
ΑδέρφιαΤζόναθαν Μπάιερς

Ο Γουίλιαμ "Γουίλ" Μπάιερς είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας από την αμερικανική τηλεοπτική σειρά τρόμου και επιστημονικής φαντασίας Stranger Things. Τον ρόλο υποδύεται ο Νόα Σναπ. O χαρακτήρας εμφανίζεται σε επαναλαμβανόμενη βάση στην πρώτη σεζόν πριν προωθηθεί στο κύριο καστ στη δεύτερη σεζόν .

Στον Σναπ δόθηκε ο ρόλος του Μπάιερς τον Αύγουστο του 2015.[1][2] Ο Σναπ πήρε προαγωγή σε κανονικό χαρακτήρα για τη δεύτερη σεζόν τον Οκτώβριο του 2016, ενώ δούλευε σε επαναλαμβανόμενη βάση στην πρώτη.[3] Η επιστροφή του Σνάπ για την τρίτη σεζόν σε κύριο ρόλο αποκαλύφθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 2018.[4] Η ιδέα να επικοινωνήσει ο Γουίλ με τον Τζόις μέσω λαμπτήρων εμπνεύστηκε από ταινίες της δεκαετίας του 1980, συμπεριλαμβανομένου του Poltergeist (1982).[5] Όσον αφορά την αφήγηση στην τρίτη σεζόν, ο Levy είπε ότι η σεζόν θα αφορούσε λιγότερο τον Will, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να βάλουμε τον Γουίλ στην κόλαση για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Θα ασχοληθεί με πράγματα, αλλά δεν θα πιάσει πάτο... [θα έχουμε] να κάνουμε με δυνάμεις του κακού που είναι νέες.»[6]

Βιογραφία πλασματικού χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλ, ο μικρότερος αδερφός του Τζόναθαν Μπάιερ και ο γιος του Τζόις Μπάιερς, είναι ένα ντροπαλό, ευγενικό και συχνά συνεσταλμένο αγόρι. Στο πάρτι Dungeons and Dragons της παρέας, ο Will είναι ο κληρικός, αλλά αργότερα παίζει περιστασιακά τον ρόλο του Dungeon Master και αποκαλείται «Γουίλ ο Σοφός». Τον Νοέμβριο του 1983, εξαφανίζεται κάπου κοντά στο « Mirkwood » αφού συναντά το τέρας που δραπέτευσε μέσα από ένα ρήγμα στο «Upside Down», μια εναλλακτική διάσταση που ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Hawkins.[7] Ο Γουίλ αρχίζει να επικοινωνεί με την Τζόις μέσω λαμπτήρων, έτσι Τζόις ταξινομεί τους λαμπτήρες σε αλφαβητική σειρά ώστε ο Will να μπορεί να ανάβει φώτα δίπλα στα γράμματα για να συλλαβίσει προτάσεις. Όταν ο Τζίμ Χόπερ και η Τζόις μπαίνουν στο Upside Down για να τον βρουν ετοιμοθάνατο, τον συνεφέρουν με καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR) και τον επαναφέρουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά εξακολουθεί να έχει παρενέργειες από τον χρόνο που πέρασε στην εναλλακτική διάσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός γυμνοσάλιαγκα που αναδύεται από το στόμα του, τα οράματα του Upside Down και μια σύνδεση με το έχει με τον Mind Flayer.

Δεύτερος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιστροφή του τον παρενοχλούν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι τον βαφτίζουν "Αγόρι Ζόμπι" καθώς φαινομενικά επέστρεψε από μια νεκρή φάρσα που ενορχηστρώθηκε από τους ανθρώπους του Εργαστήριου Hawkins. Έχει τακτικές συνεδρίες με τον Δρ. Σαμ Όουενς, ο οποίος εξετάζει πιθανούς δεσμούς που μπορεί να έχει ακόμα με το "Upside Down". Ο Γουίλ έχει τακτικά οράματα του Upside Down και ενός τέρατός που ελλοχεύει να τον παρακολουθεί. Μετά από ένα από αυτά τα οράματα το εκμυστηρεύεται στον Μάικ, ο οποίος με τη σειρά του αποκαλύπτει ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Ελέβεν. Ο Ντάστιν δείχνει στην ομάδα ένα ζώο σαν γυμνοσάλιαγκα που βρήκε και ονόμασε Ντ' Άρτιγκαν και ο Γουίλ συνειδητοποιεί ότι το ξέρασε κατά τη διάρκεια ενός από των οραμάτων του. Ο φίλος της Τζόις, ο Μπομπ, λέει στον Γουίλ να «αντιμετωπίσει τους φόβους του» χωρίς να ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι φόβοι στην πραγματικότητα. Όταν ο Will επιχειρεί να αντιμετωπίσει το τέρας, κυριεύεται από τον Mind Flayer από το Upside Down. Ο Γουίλ εντοπίζεται και αφυπνίζεται, αλλά φαίρεται περίεργα: κάνει μουτζούρες και απαιτεί το σπίτι να παραμείνει κρύο. Την επόμενη μέρα, έχει ένα όραμα του Χόπερ παγιδευμένο στα τούνελ και ο Μπομπ ανακαλύπτει τι σημαίνουν τα σχέδια του Γουίλ. Ο Χόπερ σώζεται από την ομάδα, αλλά οι επιστήμονες βάζουν φωτιά στις σήραγγες προκαλώντας τον Γουίλ να καταρρεύσει και να σφαδάζει από αγωνία. Ο Γουίλ έχει απώλεια μνήμης από την εμπειρία και ο Δρ Όουενς αρνείται να καταστρέψει το τούνελ καθώς θα σκότωνε τον Γουίλ. Ο Γουίλ δίνει οδηγίες στους επιστήμονες να κατευθυνθούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο που δεν μπορεί να δει, αλλά αποκαλύπτεται ότι ο Mind Flayer τον ελέγχει και οδηγεί τους πάντες σε μια παγίδα. Ο Γουίλ ναρκώνεται για να σταματήσει το τέρας και σώζεται από το εργαστήριο όπου μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα μέσω του κώδικα Μορς. Τελικά, απελευθερώνεται από τον Mind Flayer μέσω των προσπαθειών της μητέρας του, του αδερφού του και της Νάνσι Γουίλερ, που καίνε το Mind Flayer από μέσα του, ένα συμπέρασμα που έβγαλαν μετά από σχόλια που έκανε ο Γουίλ ότι ήθελε να μείνει ψυχρός. Στη συνέχεια πηγαίνει στο χορό χιονόμπαλας όπου ο Mind Flayer εξακολουθεί να παρακολουθεί αυτόν και τους άλλους.

Ο Γουίλ ανακαλύπτει ότι εξακολουθεί να έχει μια σύνδεση με το Upside Down και αισθάνεται μια παρουσία κρυφά. Αναστατώνεται με τους φίλους του που είναι όλοι σε σχέσεις και εγκαταλείπουν τα παιδικά τους χόμπι όπως το Dungeons and Dragons, ιδιαίτερα καθώς ο ίδιος δεν έζησε ποτέ σωστά παιδικά χρόνια. Τσακώνεται με τον Λούκας και τον Μάικ όταν τον κοροϊδεύουν που προσπαθεί να παίξει D&D και ο Μάικ τον ακολουθεί έξω. Συνεχίζουν να μαλώνουν με τον Μάικ να αναφωνεί "δεν φταίω εγώ που δεν σου αρέσουν τα κορίτσια!" Ο Γουίλ κοιτάζει μια φωτογραφία με όλους τους μικρότερους και μασκαρεμένους ως Ghostbusters, προτού καταστρέψει το "Κάστρο Μπάιερς» σε μια έκρηξη οργής. Ο Γουίλ αισθάνεται έναν δαιμονισμένο Μπίλι και τη Χέδερ επιτίθενται στους γονείς της δεύτερης και συνειδητοποιεί ότι ο Mind Flayer είναι ακόμα ζωντανός. Ο Γουίλ αποκαλύπτει τη σύνδεσή του και εικάζουν ότι ο Μπίλι είναι δαιμονισμένος, παγιδεύοντάς τον σε μια σάουνα για να ανακαλύψουν την αλήθεια. Ο Μπίλι δραπετεύει και τους επιτίθεται, πριν τραπεί σε φυγή καθώς η Έλεβεν σχεδόν τον υποτάσσει. Η παρέα δέχεται επίθεση στο νοσοκομείο και αργότερα σώζουν τον Στήβ, την Ρόμπιν και τον Ντάστιν στο εμπορικό κέντρο Starcourt. Ο Mind Flayer επιτίθεται και αργότερα ηττάται από την ομάδα. Στο τέλος της σεζόν, ο Γουίλ μετακομίζει από το Χόκινς με τη μητέρα του, τον αδερφό του και την Ελέβεν, αφού δωρίσει το δικό του παιχνίδι Dungeons and Dragons στην Έρικα Σινκλέρ .

Ο Γουίλ ζει τώρα στη Λενόρα της Καλιφόρνια με την Τζόις, τον Τζόναθαν και την Έλεβεν, η οποία δέχεται bullying από άλλους μαθητές στο σχολείο της. Ο Μάικ έρχεται να επισκεφθεί την Ελέβεν για τις ανοιξιάτικες διακοπές. Η Ελέβεν ισχυρίζεται ότι ζει ευτυχισμένη, αλλά ο Γουίλ την αντιμετωπίζει για την ανειλικρίνειά της. Ο Γουίλ και ο Μάικ βλέπουν την Ελέβεν να επιτίθεται στην Άντζελα - τον κύριο νταή της - και μετά ο Γουίλ εκμυστηρεύεται την απόγνωση της Ελέβεν στον Μάικ. Η σύλληψη της Ελέβεν αναχαιτίζεται από τον Δρ Όουενς, ο οποίος τη μεταφέρει σε μια ερευνητική μονάδα στη Νεβάδα για να συμμετάσχει σε ένα πρότζεκτ που ονομάζεται «NINA» το οποίο έχει στόχο να αποκαταστήσει τις δυνάμεις της. Ο Γουίλ μαζί τον Μάικ, τον Τζόναθαν και τον Άργκιλ (φίλος του Τζόναθαν) αναζητούν την Ελέβεν, ενώ αποφεύγουν την καταδίωξη του Αμερικανικού Στρατού . Η φίλη του Ντάστιν, η Σούζι, τους βοηθά να βρουν τις συντεταγμένες του πρότζεκτ NINA; φτάνουν καθώς η Ελέβεν υπερισχύει στις δυνάμεις του Στρατού πριν ξανασυναντηθεί μαζί τους. Πριν φτάσουν στην Ελέβεν, ο Γουίλ δείχνει στον Μάικ τη ζωγραφιά του που απεικονίζει τον ίδιο και τους φίλους του να πολεμούν μαζί έναν δράκο. Ο Γουίλ ισχυρίζεται ότι ο πίνακας ήταν ιδέα της Ελέβεν, αλλά μετά ξεσπάει σιωπηλά σε κλάματα. Ο Τζόναθαν αργότερα διαβεβαιώνει τον Γουίλ ότι τον αγαπούν και υπόσχεται να είναι εκεί για αυτόν. Ο Γουίλ, ο Μάικ, ο Τζόναθαν και ο Άργκιλ βοηθούν την Ελέβεν να πολεμήσει τηλεπαθητικά τον Βέκνα μέσω μιας δεξαμενής απομόνωσης. Επιστρέφοντας στο Hawkins, ο Γουίλ νιώθει την παρουσία του Upside Down να επιστρέφει, ακριβώς καθώς η διάσταση αρχίζει να διεισδύει στον Hawkins.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλ κατατάχθηκε στον τρίτο καλύτερο χαρακτήρα του Stranger Things από τον Screen Rant, πίσω μόνο από την Ελέβεν και Στήβ Χάρινγκτον.[8]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Νόα Σνάπ απονεμήθηκαν συνολικά δύο βραβεία και έξι υποψηφιότητες για τον ρόλο του ως Γουίλ Μπάιερς. Το 2018 ηταν υποψήφιος για βραβεία MTV Movie & TV στην κατηγορία της Καλύτερης Ομάδας στην Οθόνη με τα μέλη του κάστ Γκέιτεν Ματαράτσο, Φιν Γούλφχαρντ, Κέιλεμπ ΜακΛάφλιν και Σέιντι Σίνκ , καθώς και στην κατηγορία της Πιο Φοβισμένης Ερμηνείας, την οποία κέρδισε.[9] Μαζί με το υπόλοιπο βασικό καστ στη δεύτερη σεζόν, ο Σναπ βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award στην κατηγορία Εξαιρετικής Ερμηνείας από ένα σύνολο σε δραματική σειρά το 2017 .[10] Για την τρίτη σεζόν, το βασικό καστ (συμπεριλαμβανομένου του Σναπ) προτάθηκε και πάλι για το ίδιο βραβείο, ωστόσο αυτή τη φορά το καστ δεν κέρδισε και για άλλη μια φορά για το ίδιο αποτέλεσμα.[11] Το 2017, ο Σναπ ήταν υποψήφιος για την κατηγορία Καλύτερης Ερμηνείας σε ψηφιακή τηλεοπτική σειρά ή ταινία – Νεαρός ηθοποιός.[12]

Σεξουαλικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θεατές έχουν εικάσει ότι ο Γουίλ είναι ομοφυλόφιλος και τρέφει ανεκπλήρωτα συναισθήματα για τον καλύτερό του φίλο Μάικ, κάτι που η ίδια η σειρά ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.[13][14][15][16] Οι κριτικοί ερμήνευσαν τα δύο τελευταία επεισόδια της τέταρτης σεζόν ως υποκειμενική αναγνώριση της σεξουαλικότητας του Γουίλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία ο Γουίλ δείχνει τον Μάικ τη ζωγραφιά του με τον ίδιο και τους φίλους του, ισχυριζόμενος ότι ήταν δώρο από την Ελ, ενώ μετά άρχισε να κλαίει σιωπηλά.[17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andreeva, Nellie (20 Αυγούστου 2015). «Duffer Bros. Netflix Supernatural Drama Series Sets Young Cast, Gets Title». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. 
  2. Petski, Denise (14 Οκτωβρίου 2016). «'Stranger Things' Netflix Series Adds Two New Regulars, Promotes Two For Season 2». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. 
  3. «'Stranger Things' Is Casting Up For Season 2 | Deadline». web.archive.org. 16 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «'Stranger Things' Season 3: How Many Episodes Are We Getting? | TVLine». web.archive.org. 9 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. Leon, Melissa (2016-08-07). «Inside ‘Stranger Things’: The Duffer Bros. on How They Made the TV Hit of the Summer» (στα αγγλικά). The Daily Beast. https://www.thedailybeast.com/articles/2016/08/07/inside-stranger-things-the-duffer-bros-on-how-they-made-the-tv-hit-of-the-summer. Ανακτήθηκε στις 2023-05-02. 
  6. «'Stranger Things' Season 3 Details: Expect to See More of Dustin and Steve's Friendship | Glamour». web.archive.org. 23 Ιανουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. «[Watch] 'Stranger Things' Trailer: First Look At Netflix's Supernatural Drama | Deadline». web.archive.org. 8 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. «Stranger Things: The Main Characters, Ranked By Likability». ScreenRant (στα Αγγλικά). 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  9. Ramos, Dino-Ray (19 Ιουνίου 2018). «MTV Movie & TV Awards Winners: 'Black Panther', 'Stranger Things' Among Top Honorees – Full List». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  10. «SAG Awards: The Complete Winners List». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). 29 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  11. «Nominations Announced for the 26th Annual Screen Actors Guild Awards ®». Screen Actors Guild Awards. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  12. «Nominees – Young Artist Awards». 2 Φεβρουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2021. 
  13. «Stranger Things star Noah Schnapp clears the air about his character Will's sexual orientation». PinkNews | Latest lesbian, gay, bi and trans news | LGBT+ news (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2022. 
  14. White, Brett. «'Stranger Things' Season 4: Is Will Byers in Love With Mike Wheeler?» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2022. 
  15. «'Stranger Things' Fans Are Convinced That Will Byers Is Gay». Junkee (στα Αγγλικά). 30 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2022. 
  16. Vary, Adam B. (30 Μαΐου 2022). «'Stranger Things' Stars Noah Schnapp and Millie Bobby Brown on Will's Sexuality: 'It's Up to the Audience's Interpretation'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2022. 
  17. «Did Will Byers Come Out in the Stranger Things Finale? An Investigation». Ιουλίου 2022.