Γονιδιακή ροή
Στη γενετική των πληθυσμών, ως γονιδιακή ροή ορίζεται η ανταλλαγή αλληλόμορφων γονιδίων ανάμεσα σε γειτονικούς πληθυσμούς. Η ροή λαμβάνει χώρα είτε με μετακίνηση ατόμων μεταξύ δύο πληθυσμών, όπως μέσω της μετανάστευσης, είτε με μεταφορά γαμετών. Αποτελεί συντηρητικό παράγοντα που αποτρέπει την απόκλιση μερικώς απομονωμένων πληθυσμών και συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα των διαδεδομένων ειδών και τη στάση των πολυπληθών ειδών[1]. Διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό και το είδος και μειώνει τις διαφορές των γενετικών δεξαμενών.
Διακρίνονται διαφορετικά μοντέλα γονιδιακής ροής, ανάλογα με τη δομή των πληθυσμών που εξετάζονται, συνήθως με την παραδοχή πως ο ρυθμός της γονιδιακή ροής παραμένει σταθερός από γενιά σε γενιά. Το μοντέλο «ήπειρος-νησί» [continent-island] εστιάζει στη μεταφορά γονιδίων από ένα μεγάλο πληθυσμό (ήπειρος) σε έναν πολύ μικρότερο (νησί). Το «μοντέλο των νησιών» εξετάζει τη ροή μεταξύ μικρών πληθυσμών που γίνεται με τυχαίο τρόπο. Στο «μοντέλο του βηματισμού» [stepping-stone] αναφερόμαστε σε πολλούς πληθυσμούς με γονιδιακή ροή μόνο μεταξύ γειτονικών, στο διάστημα μιας γενιάς. Ειδικότερα, στο «μοντέλο της απομόνωσης λόγω απόστασης» [isolation-by-distance], η γονιδιακή ροή μελετάται ως συνάρτηση της απόστασης τοπικών πληθυσμών που συναποτελούν μια συνέχεια[2].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Futuyma, Douglas (1991). Εξελικτική βιολογία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
- Mayr, Ernst (2001). Τι είναι η εξέλιξη, Εκδόσεις Κάτοπτρο
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτό το λήμμα σχετικά με τη Γενετική χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |