Γοδεφρείδος της Ραγκούζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γοδεφρείδος της Ραγούσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1120
Μίλητος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΡογήρος Α΄ της Σικελίας
ΑδέλφιαΚωνσταντία της Ωτβίλ
Emma of Hauteville
Flandina of Hauteville
Judith of Hauteville
Matilde di Altavilla
Muriella di Altavilla
Ματθίλδη της Ωτβίλ
Φελίσια της Σικελίας
Ιορδάνης των Ωτβίλ
Ρογήρος Β΄ της Σικελίας
Σίμων της Σικελίας
Μωζέ των Ωτβίλ

Ο Γοδεφρείδος, ιταλ. Godefroy (μετά το 1055 - μετά το 1096 και πριν το 1120) από τον Οίκο των Ωτβίλ, ιταλ. d' Altavilla, ήταν κόμης της Ραγκούζα.

Ο θυρεός των Ωτβίλ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος (νόθος;) γιος τού Ρογήρου Α΄ κόμη της Σικελίας και μίας ερωμένης του ή της 1ης συζύγου του Ζούντιθ των Εβρέ ή της 2ης Ερεμβούργας τού Μορταίν.

Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο νόθος Ιορδάνης (απεβ. 1092) και μικρότεροί του οι εξής: από τη 2η σύζυγο τού πατέρα του Ερεμβούργα, ο Μωζέ κόμης της Τρόινα (απεβ. μετά το 1098)· από την 2η σύζυγο, ο Σίμων κόμης της Σικελίας (1101-05) και ο Ρογήρος Β΄ κόμης (1105-30) μετά βασιλιάς (1130-54) της Σικελίας.

Ο Γοδεφρείδος ασθένησε από λέπρα (morbus elephantinus) ή κάποια όμοια νόσο και έτσι αποκλείστηκε από τη διαδοχή. Παρ' όλα αυτά ο πατέρας του, που τον αγαπούσε, τού παραχώρησε την κομητεία της Ραγκούζα. Ο Γοδεφρείδος αποσύρθηκε σε μονή και έζησε εκεί την υπόλοιπη ζωή του. Απεβίωσε το διάστημα 1096-1120.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνηστεύθηκε μία από τον Οίκο των Αλεράμιτσι-ντελ Βάστο, κόρη τού Βονιφατίου μαργράβου της Δυτικής Λιγουρίας, αλλά δεν νυμφεύτηκε ποτέ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Houben, Hubert (translated by Graham A. Loud and Diane Milburn). Roger II of Sicily: Ruler between East and West. Cambridge University Press, 2002.
  • Curtis, Edmund. Roger of Sicily and the Normans in Lower Italy 1016-1154. G.P. Putnam's Sons: London, 1912.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geoffrey, Count of Ragusa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).