Γοδεφρείδος Α΄ του Σατωντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοδεφρείδος Α΄ του Σατωντάν
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος989[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧίλντεγκαρντε του Περς, υποκόμισσα του Σατωντάν
ΤέκναΦούλκων του Μορτάν
Ούγος Β΄ του Σατωντάν
Ούγος Α΄ του Σατωντάν
ΟικογένειαΟίκος του Σατωντάν και του Περς
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαCount of Châteaudun[1]

Ο Γοδεφρείδος Α΄, γαλλ. Geoffrey/Gauzfred I (απεβ. μετά το 985) από τον Οίκο του Σατωντάν, ήταν υποκόμης του Σατωντάν, πιθανώς γιος του Ζοφρουά υποκόμη του Σαρτρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γοδεφρείδος διορίστηκε υποκόμης από τον Θεοβάλδο Α΄ κόμη του Μπλουά, στη θέση του κόμη του Σατωντάν. H εγγονή του Μελισσάνθη υποκόμισσα του Σατωντάν & κόμισσα του Περς και ο σύζυγός του Φούλκων ήταν οι ιδρυτές του Οίκου του Σατωντάν & Περς, του οποίου πλάγιοι κλάδοι είναι ο κλάδος του Σατωντάν και ο κλάδος του Ούγου. Ο τελευταίος, από τότε που ο γιος του νυμφεύτηκε τον κόμισσα του Ανζού (του Οίκου του Ινζελζέ), ονομάστηκε Οίκος του Ανζού.

Πιστεύεται, αλλά δεν επαληθεύεται, ότι ο Γοδεφρείδος κατάγεται από τον Ροργκόν Α΄ κόμη του Μαιν, και ως εκ τούτου μέρος της δυναστείας των Ρο(ρ)γκονιδών. Λίγα είναι γνωστά για τον Γοδεφρείδο, εκτός από το ότι είχε στενή σχέση με τον Αρντουίν, αρχιεπίσκοπο του Τουρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ερμενγάρδη από μία άγνωστη οικογένεια και απέκτησε ένα παιδί:

  • Ούγος Α΄ απεβ. 989, υποκόμης του Σατωντάν. Νυμφεύτηκε τη Χίλντεγκαρντε κόμισσα του Περς.
    • Μελισσάνθη, υποκόμισσα του Σατωντάν & κόμισσα του Περς, παντρεύτηκε τον Φούλκωνα κόμη του Μορτάν. Είναι οι γενάρχες του Οίκου του Σατωντάν & Περς.

Τον Γοδεφρείδο Α΄ διαδέχθηκε, μετά το τέλος του, ο γιος του ως υποκόμης του Σατωντάν. Υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για τον Γοδεφρείδο και τους απογόνους του. Μία διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο Γοδεφρείδος Α΄ και ο Ούγος Α΄ ήταν το ίδιο άτομο, και ότι η Eρμενγάρδη ήταν η πρώτη σύζυγός του και η Χίλντεγκαρντε (σύζυγος του Ούγου Α΄) η δεύτερη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boussard, Jacques, L'origine des familles seigneuriales dans la région de la Loire moyenne, Cahiers de Civilization Médiévale 5, 1962
  • Phalle, Édouard de Saint, Comtes de Troyes et de Poitiers au IXe siècle: histoire d'un double échec . Στο Christian Settipani and Katharine SB Keats-Rohan, Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéva l. 2000
  • Kerrebrouck, Patrick van., Nouvelle histoire généalogique de l'auguste maison de France, τόμος. 1: La Préhistoire des Capétiens. 1993.
  • Tout, Thomas Frederick, The Empire and the Papacy: 918-1273, Περίοδοι Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Λονδίνο: Rivingtons, 1928
  • Μεσαιωνικό Έργο, Vicomtes de Châteaudun

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2019.