Γλώσσα Μαρβάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλώσσα Μαρβάρι
मारवाड़ी
ΠεριοχήΡατζαστάν, Γκουτζαράτ, Χαρυάνα, Σινδ
Φυσικοί ομιλητές7.83 εκατομμύρια
Σύστημα γραφήςδεβαναγαρικό αλφάβητο και Αραβική γραφή
ISO 639-1
ISO 639-2mwr
ISO 639-3mwr
Glottologκανένα[1]
raja1256  (scattered in Rajasthani)[2]

Η Μαρβάρι (Mārwāṛī, επίσης γράφεται ως Μαρουάντι, Μαρβάντι) είναι μια Ρατζαστανική γλώσσα που ομιλείται στην ινδική πολιτεία του Ρατζαστάν. Ομιλείται επίσης στις γειτονικές πολιτείες Γκουτζαράτ και Χαρυάνα, στο Ανατολικό Πακιστάν και σε ορισμένες κοινότητες μεταναστών στο Νεπάλ. Με περίπου 20 εκατομμύρια ομιλητές (έτος 2001), είναι μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες της Ρατζαστανικής. Οι περισσότεροι ομιλητές ζουν στο Ρατζαστάν, με 250.000 ομιλητές στο Σιντ και 25.000 στο Νεπάλ. Έχει περίπου 25 διαλέκτους.

Τα Μαρβάρι γράφονται στο Δεβαναγαρικό αλφάβητο, όπως και πολλές κοντινές γλώσσες όπως τα Χίντι, τα Μαράτι, τα Νεπαλικά και τα Σανσκριτικά. Ιστορικά, γραφόταν στο αλφάβητο Μαχατζάνι. Τα Μαρβάρι επί του παρόντος δεν έχει επίσημο καθεστώς ως γλώσσα εκπαίδευσης και κυβέρνησης. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ώθηση για να την αναγνώριση της γλώσσας από την εθνική κυβέρνηση και τη παραχώρηση προγραμματισμένης κατάστασης σε αυτή. Η πολιτεία του Ρατζαστάν αναγνωρίζει τα Ρατζαστανικά ως γλώσσα.

Στο Πακιστάν υπάρχουν δύο ποικιλίες των Μαρβάρι. Μπορεί να είναι ή όχι αρκετά κοντά στα ινδικά Μαρβάρι για να θεωρηθεί ως ίδια γλώσσα. Οι ομιλητές της Μαρβάρι είναι συγκεντρωμένοι στο Σινδ. Στο Πακιστάν, τα Μαρβάρι γράφονται γενικά χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη έκδοση του αραβικού αλφαβήτου.

Τα Μαρβάρι εξακολουθούν να ομιλούνται ευρέως μέσα και γύρω από το Μπικάνερ. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση αυτού του γλωσσικού συμπλέγματος και των γλωσσικών διαφορών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι τα Μαρβάρι και τα Γκουτζαράτι εξελίχθηκαν από την Γκουτζάρ Μπάχα ή Μάρου-Γκουρτζάρ, τη γλώσσα των Γκουρτζάρων.[3] Η επίσημη γραμματική των Γκουρτζάρ Απαμπράμσα γράφτηκε από τον Τζαϊνιστή μοναχό και εξέχων λόγιο Χεματσάντρα Σούρι.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκούρο πράσινο δείχνει τις περιοχές όπου ομιλούνται τα Μαρβάρι ως μητρική γλώσσα. Οι περιοχές με ανοιχτό πράσινο δείχνει τις επιπλέον διαλεκτικές περιοχές όπου οι ομιλητές προσδιορίζουν τη γλώσσα τους ως Μαρβάρι.

Τα Μαρβάρι ομιλούνται κυρίως στην ινδική πολιτεία του Ρατζαστάν. Οι ομιλητές της Μαρβάρι έχουν διασκορπιστεί ευρέως σε ολόκληρη την Ινδία και άλλες χώρες, αλλά βρίσκονται κυρίως στη γειτονική πολιτεία του Γκουτζαράτ και στο ανατολικό Πακιστάν. Επίσης, υπάρχουν ομιλητές της γλώσσας στο Μποπάλ. Με περίπου 13.2 εκατομμύρια ομιλητές (το 1997, περίπου 13 εκατομμύρια στην Ινδία και 200.000 στο Πακιστάν) είναι η μεγαλύτερη γλώσσα της υποομάδας Μαρβάρι.[εκκρεμεί παραπομπή]

Υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι: η Θάλι (που ομιλούνται στην ανατολική επαρχία Τζαϊσαλμέρ και στη βορειοδυτική επαρχία Τζοντπούρ), η Μπάγκρι (κοντά στη Χαρυάνα), η Μπιτραούτι, η Σιρόχι και η Γκοντουάρι.[4]

Λέξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα μοιράζεται μια λεξική ομοιότητα 50-65% με τα Χίντι (αυτό βασίζεται σε μια λίστα Σουαντές σύγκρισης 210 λέξεων). Η Μαρβάρι έχει πολλές συγγενείς λέξεις με τα Χίντι. Οι αξιοσημείωτες φωνητικές αντιστοιχίες συμπεριλαμβάνουν το /s/ στα Χίντι με το /h/ στα Μαρβάρι. Για παράδειγμα, το sona (Χίντι) και hono (Μαρβάρι) σημαίνουν και τα δύο χρυσός.

Το λεξιλόγιο της Μαρβάρι είναι κάπως παρόμοιο με άλλες δυτικές Ινδοάριες γλώσσες, ειδικά με τα Ρατζαστανικά και τα Γκουτζαρατικά, ωστόσο,τα στοιχεία της γραμματικής και της βασικής ορολογίας διαφέρουν αρκετά ώστε να παρεμποδίσουν σημαντικά την αμοιβαία κατανόηση. Επιπλέον, τα Μαρβάρι χρησιμοποιεί πολλές λέξεις που βρίσκονται στα Σανσκριτικά (ο πρόγονος των περισσότερων ινδικών γλωσσών της Βορείου Ινδίας) που δεν απαντώνται στα Χίντι.

Φωνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το /h/ μερικές φορές αποκόπτεται. Υπάρχουν επίσης διάφορες αλλαγές φωνηέντων. Οι περισσότερες αντωνυμίες και ερωτήσεις είναι διαφορετικές από αυτές των Χίντι.[εκκρεμεί παραπομπή]

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα Μαρβάρι έχει μια δομή παρόμοια με αυτή των Χίντι. Η κύρια σειρά λέξεων είναι υποκείμενο-αντικείμενο-ρήμα. Οι περισσότερες αντωνυμίες και ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται στα Μαρβάρι είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται στα Χίντι. Τα Μαρβάρι και Χαραούτι έχουν διάκριση συνεκτικότητας.

Σύστημα γραφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μαρβάρι γενικά γράφεται στο αλφάβητο Ντεβανάγκαρι, αν και το αλφάβητο Μαχατζάνι συνδέεται παραδοσιακά με τη γλώσσα. Παραδοσιακά γραφόταν στο αλφάβητο Μαχατζάνι (που δεν έχει φωνήεντα, μόνο σύμφωνα). Στο Πακιστάν είναι γραμμένο στο τροποποιημένο περσοαραβικό αλφάβητο. Η ιστορική ορθογραφία της Μαρβάρι για το Ντεβανάγκαρι χρησιμοποιεί άλλους χαρακτήρες αντί των τυπικών γραμμάτων του Ντεβανάγκαρι.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Marwari». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Rajasthani». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. Ajay Mitra Shastri· R. K. Sharma· Devendra Handa (2005). Revealing India's past: recent trends in art and archaeology. Aryan Books International. σελ. 227. ISBN 978-81-7305-287-3. It is an established fact that during 10th-11th century.....Interestingly the language was known as the Gujjar Bhakha.. 
  4. Masica, Colin P. (1991). The Indo-Aryan languages. Cambridge language surveys. Cambridge University Press. σελίδες 12, 444. ISBN 978-0-521-23420-7. 
  5. Pandey, Anshuman. 2010. Proposal to Encode the Marwari Letter DDA for Devanagari

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]