Γκύντερ ΜΑ΄ του Σβάρτσμπουργκ-Άρνστατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκύντερ ΜΑ΄ του Σβάρτσμπουργκ-Άρνστατ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Σεπτεμβρίου 1529[1]
Ζοντερσχάουζεν[2]
Θάνατος23  Μαΐου 1583[1]
Αμβέρσα[3]
Τόπος ταφήςLiebfrauenkirche, Arnstadt
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
στρατιωτικός[5]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑικατερίνη του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ
ΓονείςΓκύντερ Μ΄ του Σβάρτσμπουργκ
ΑδέλφιαΙωάννης Γκύντερ Α΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ζόντερσχαουζεν
Αλβέρτος Ζ΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Γουλιέλμος Α΄ του Σβάρτσμπουργκ-Φράνκενχαουζεν
ΟικογένειαΟίκος του Σβάρτσμπουργκ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκύντερ ΜΑ΄ ο Εριστικός ή Πολεμοχαρής, γερμ.: Günther XLI, graf von Schwarzburg-Arnstadt, (25 Σεπτεμβρίου 1529 στο Ζόντερσχαουζεν - 23 Μαΐου 1583 στην Άντβερπ) από τον Οίκο του Σβάρτσμπουργκ ήταν ο κυβερνών κόμης του Σβάρτσμπουργκ από το 1552 έως το 1571, και στη συνέχεια κόμης του Σβάρτσμπρουγκ-Άρνστατ μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γκύντερ Μ΄ κόμη του Σβάρτσμπουργκ (1490-1552), τού λεγόμενου Πλούσιου ή με τα μεγάλα Σαγόνια. Μητέρα του ήταν η Ελισάβετ (απεβ. 14 Μαΐου 1572), κόρη του Φίλιππου κόμη του Ίζενμπουργκ-Μπύντινγκεν-Ρόνεμπουργκ.

Ο Γκύντερ ΜΑ΄ είχε ενώσει όλες τις κτήσεις του Σβάρτσμπουργκ, εκτός από την κυριότητα του Λόιτενμπεργκ. Μετά το τέλος του στις 10 Νοεμβρίου 1552, οι τέσσερις επιζώντες γιοι του άρχισαν αρχικά να κυβερνούν από κοινού, με τους νεότερους αδελφούς να έχουν τη βοήθεια της μητέρας τους. Ωστόσο, το 1571 διαίρεσαν την κομητεία μεταξύ τους.

Ο Γκύντερ ΜΑ΄ ξεκίνησε την στρατιωτική του σταδιοδρομία στη Βιέννη ως σενεσάλης του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ της Γερμανίας. Το 1553 εντάχθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό, που έκανε μία (τελευταία αποτυχημένη) προσπάθεια να ανακτήσει το Μετς. Στη συνέχεια, συνόδευσε τον Φίλιππο, τον μετέπειτα βασιλιά Φίλιππο Β ́ της Ισπανίας, στο Λονδίνο, όπου ο Φίλιππος θα νυμφευόταν τη βασίλισσα Μαρία Α ́ της Αγγλίας. Το 1555 ο Γκύντερ ΜΑ΄ έμεινε στις Βρυξέλλες, όπου ο Κάρολος Ε΄ τού έδωσε 10.000 γκίλντερς. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Σβάρτσμπουργκ, και μετά επέστρεψε στον αυτοκρατορικό στρατό, όπου υπηρέτησε ως συνταγματάρχης. Το 1557 πολέμησε στην νικηφόρα πλευρά στο Σεντ Κεντέν.

Στα τέλη του 1559/60 ο Γκύντερ ΜΑ΄ ταξίδεψε στη Δρέσδη για λογαριασμό του Γουλιέλμου του Σιωπηλού, για να κάνει τα πρώτα βήματα στη διαδικασία που οδήγησε τον Γουλιέλμο να νυμφευτεί την Άννα, την ανιψιά του Αυγούστου εκλέκτορα της Σαξονίας στις 24 Αυγούστου 1561. Ο Γκύντερ ΜΑ΄ είχε νυμφευτεί την αδελφή του Γουλιέλμου, την Αικατερίνη τού Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ στις 17 Νοεμβρίου 1560 για πολιτικούς λόγους. Ο γάμος έμεινε χωρίς παιδιά. Το ζευγάρι έζησε στο Άρνστατ για λίγο, όπου ο Γκύνθερ ΜΑ΄ χρησιμοποίησε τα 10.000 γκίλντερς του για να κτίσει το κάστρο Νόιντεκ. Μεταξύ 1563 και 1565, ο Γκύντερ και οι νεότεροι αδελφοί του Ιωάννης-Γκύντερ Α΄ και Αλβέρτος Ζ΄ πολέμησαν στον στρατό τού βασιλιά Φρειδερίκου Β ́ της Δανίας στον Βόρειο Επταετή Πόλεμο κατά της Σουηδίας.

Στις αρχές του 1566 ο Γκύντερ ΜΑ΄ επέστρεψε στις Κάτω Χώρες. Στις 12 Μαρτίου 1566 ο Γουλιέλμος Α΄ ο Σιωπηλός έκανε ένα συμπόσιο στο κάστρο των κομήτων του Χούγκστρατεν για να εορτάσει την επιστροφή του. Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο ένα πρόσχημα: ο Γουλιέλμος ήθελε να συζητήσει τη στρατηγική του προς τη Μαργαρίτα της Πάρμας που ήταν γενική κυβερνήτης των Κάτω Χωρών, με τους άλλους καλεσμένους, τους κόμητες τού Έγκμοντ, Χορν, Μπέργκεν, Mέγκεν και Moντινύ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Γκύντερ πολέμησε στην Ουγγαρία στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Μαξίμιλιανού Β ́ ενάντια στους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, ο Γκύντερ απέκτησε το παρωνύμιο τού "Εριστικού". Δεν τον σεβόταν ο αυτοκράτορας της Γερμανίας. Πολλές φορές είχε διαφωνία με τον αυτοκράτορα, και δεν υπάκουε στις εντολές. Διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο σχέδιο τού αυτοκράτορα να πολιορκήσει το Έστεργκομ. Τότε ο Μαξιμιλιανός έγραψε με οργή στη Βιέννη: "Ο κόμης Γκύντερ ΜΑ΄, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καυχιέται. Ο κόμης Γκύντερ, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να χαζολογεί. Αποτρέπει περισσότερα, από όσα μπορεί να επιτύχει. Η αναφορά του αναφέρει ότι έχει 1500 άλογα εδώ, αλλά αφού τα χρησιμοποίησα μιία φορά, δεν βλέπω περισσότερα από 1000. Θα το σκεφτώ τρεις φορές πριν ξαναχρησιμοποιήσω αυτόν τον συνταγματάρχη."

Παρ' όλα αυτά, ο αυτοκράτορας βρήκε νέους ρόλους για τον Γκύντερ ΜΑ΄. Ο Γκύνθερ ΜΑ΄ διορίστηκε στο Αυλικό Συμ­βούλιο, και τού ανατέθηκαν διπλωματικά καθήκοντα. Το 1567 εργάστηκε στην υπηρεσία τού Αυγούστου εκλέκτορα της Σαξονίας, εξ ονόματος του αυτοκράτορα. Συμμετείχε στην πολιορκία της Γκότα, η οποία ήταν απαραίτητη για την σύλληψη του εκτοπισμένου Ιωάννη-Φρειδερίκου Β ́ δούκα της Σαξονίας-Κόμπουργκ-Άιζεναχ, ο οποίος είχε τεθεί σε απαγόρευση, επειδή δεν κατάφερε να παραδώσει τον Βίλχελμ φον Γκρούμπαχ μετά από σχετικό αίτημα του αυτοκράτορα. Μετά την παράδοση της Γκότα, ο Γκύντερ ΜΑ΄ συνέλαβε τον Ιωάννη-Φρειδερίκο Β ́ και τον έφερε στη Βιέννη.

Από το 1568 έως το 1573, ο Γκύντερ Μα΄ ήταν σύμβουλος τού δούκα της Άλμπα, του Ισπανού Γενικού Κυβερνήτη στις Κάτω Χώρες. Μετά πέρασε λίγο χρόνο στο Σβάρτσμπουργκ. Το 1582 ο αυτοκράτορας Ροδόλφος Β ́ της Γερμανίας έστειλε ξανά τον Γκύντερ στις Νότιες Κάτω Χώρες, όπου συμβούλευε τον Γενικό Κυβερνήτη αρχιδούκα Ματθία ως Προσωπικός του Σύμβουλος.

Ο Γκύντερ ΜΑ΄ απεβίωσε στις 23 Μαΐου 1583 στην Αντβέρπη. Το πτώμα του μεταφέρθηκε από την Αντβέρπη στο Ντελφτ, από εκεί με πλοίο στο Έμντεν, και από εκεί στο Ζόντερσχαουζεν, όπου τάφηκε.

Καθώς ο Γκύντερ ΜΑ΄ ήταν άτεκνος, οι μικρότεροι αδελφοί του διαίρεσαν ξανά την κομητεία του Σβάρτσμπουργκ μετά το τέλος του. Ο Ιωάννης-Γκύντερ Α΄ (1532-1586) έλαβε το Άρνστατ και το Ζόντερσχαουζεν και συνέχισε τον κύριο κλάδο Σβάρτσμπουργκ-Ζόντερσχαουζεν. Ο Αλβέρτος Ζ΄ (1537-1605) έλαβε την Ρούντολστατ και έγινε ο ιδρυτής του πλάγιου κλάδου Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ. Ο Γουλιέλμος Α΄ έλαβε το Φράνκενχαουζεν και παρά το γεγονός ότι νυμφεύτηκε δύο φορές, απεβίωσε χωρίς παιδιά το 1597, και το μερίδιο τού Γουλιέλμου Α΄ στην κομητεία περιήλθε στον Αλβέρτο Ζ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1560 την Αικατερίνη του Νάσσαου (1543-1624), κόρη του Γουλιέλμου Α΄ κόμη του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jens Beger, Eduardo Pedruelo Martín, José Luis Rodríguez de Diego, Joachim Emig and Jochen Lengemann: Günther XLI. Graf von Schwarzburg in Diensten Karls V. und Philipps II. in den Niederlanden (1550) 1551–1559 (1583), published jointly by the Thuringian State Archive in Rudolstadt and the Historical Society for Schwarzburg, Gleichen and Hohenlohe, Weimar, 2003, ISBN 3-89807-056-5
  • Carl Eduard Vehse: Die Höfe zu Thüringen, Kiepenheuer, Leipzig, 1994, ISBN 3-378-00561-0
  • Klaus Vetter: Wilhelm von Oranien, Akademie-Verlag, Berlin, 1987, ISBN 3-05-000247-6
  • Friedrich Apfelstedt: Das Haus Kevernburg-Schwarzburg von seinem Ursprunge bis auf unsere Zeit, Arnstadt, 1890
  • Johann Christian August Junghans: Geschichte der schwarzburgischen Regenten, Leipzig, 1821, Online
  • Dr. Kamill von Behr: Genealogie der in Europa regierenden Fürstenhäuser, Leipzig, 1870
  • Bernhard Anemüller (1879), "Günther XLI.", Allgemeine Deutsche Biographie (in German), vol. 10, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 142–143

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24  Απριλίου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.