Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκρεγκ Ράδερφορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρεγκ Ράδερφορντ
Ο Γκρεγκ Ράδερφορντ στη νικητήρια παρέλαση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση17 Νοεμβρίου 1986 (1986-11-17) (37 ετών)
Μίλτον Κινζ (Μπάκιγχαμσιρ)
Ύψος1,88 μ.
Βάρος92 κιλά
Άθλημα
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο/Αγγλία
ΆθλημαΣτίβος
ΑγώνισμαΆλμα εις μήκος,
δρόμος 100 μ.
Επιδόσεις και διακρίσεις
Ατομικά ρεκόρ8,51 μ. (το 2014)

Ο Γκρέγκορυ Τζέιμς Ράδερφορντ (αγγλ. Gregory James Rutherford, γενν. 17 Νοεμβρίου 1986), γνωστότερος ως απλώς Γκρεγκ Ράδερφορντ, είναι Βρετανός πρώην αθλητής του στίβου[1], που αγωνιζόταν στο άλμα εις μήκος, όπου αναδείχθηκε σε Ολυμπιονίκη, παγκόσμιο πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης. Πέρα από τον στίβο, τον Σεπτέμβριο του 2021 επιλέχθηκε ως μέλος της βρετανικής ομάδας μπόμπσλεϊ, αλλά τραυματίσθηκε κατά την προπόνηση για την πρόκριση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Ο Γκρεγκ Ράδερφορντ κατέκτησε τον πρώτο αξιοσημείωτο τίτλο της σταδιοδρομίας του το 2005, όταν νίκησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Νέων (U20). Στην ανοικτή κατηγορία των ανδρών ξεκίνησε αντιστοίχως με ένα αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2006. Η «περίοδος δόξας» του αθλητή ήταν από το 2012 έως το 2016, εντός της οποίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2014, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου του 2014 και του 2016, και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015, ενώ ήλθε πρώτος στη βαθμολογία στο Diamond League του 2015. Το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο αποδείχθηκε το τελευταίο του μετάλλιο σε σημαντικούς διεθνείς αγώνες, καθώς τραυματισμοί στον αστράγαλό του τον κατέτρεξαν τα επόμενα δύο έτη, μέχρι την αποχώρησή του από τον πρωταθλητισμό το 2018.

Από τις 4 Σεπτεμβρίου 2015, όταν η κατάκτηση του Diamond League επιβεβαιώθηκε με τέταρτη νίκη του Ράδερφορντ (στο μίτινγκ της Ζυρίχης), μέχρι την αποχώρησή του από τα βρετανικά Πρωταθλήματα στίβου τον Ιούνιο του 2016, ο αθλητής κατείχε όλους τους μεγάλους τίτλους στο αγώνισμά του (πλην κλειστού στίβου): εθνικούς, ευρωπαϊκούς, παγκόσμιους, ολυμπιακούς, καθώς και των Αγώνων της Κοινοπολιτείας.

Ο Γκρεγκ Ράδερφορντ παραμένει μέχρι σήμερα ο κάτοχος του βρετανικού ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, με 8,51 μέτρα (επίδοση μικρότερη του πανελλήνιου ρεκόρ) στον ανοικτό στίβο και 8,26 μέτρα στον κλειστό. Πρωταθλητής Ηνωμένου Βασιλείου έγινε πέντε φορές στον ανοικτό στίβο και δύο στον κλειστό, με τον κυριότερο ανταγωνιστή του σε εθνικό επίπεδο τον επίσης πεντάκις πρωταθλητή στον ανοικτό στίβο Κρις Τόμλινσον.

Οι περισσότεροι αθλητικογράφοι θεωρούν τον Γκρεγκ Ράδερφορντ ως τον καλύτερο άλτη του μήκους σε μια γενιά που δεν είχε να παρουσιάσει κορυφαίους όλων των εποχών στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο αθλητής έχαιρε ιδιαιτέρας εκτιμήσεως για τη σταθερότητα των αποδόσεών του και την αποφασιστικότητά του, ενώ συχνά εκτελούσε τα καλύτερα άλματά του όταν χρειαζόταν για να νικήσει.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Athlete Profile». thepowerof10.info. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]