Γκούντρεντ Μπγιέρνσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκούντροντ Μπγιέρνσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gudrød Bjørnsson (Νορβηγικά)
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος968
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΧάραλντ Γκρένσκε
ΓονείςΜπγιέρν Φάρμαν
ΟικογένειαΟίκος του Χορφάγκρε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Νορβηγίας

Ο Γκούντρεντ Μπγιέρνσον, νορβηγ.: Gudrød Bjørnsson, από τον Οίκο του Χορφάγκρε ήταν -κατά την ύστερη παράδοση- ο γιος του Μπγιέρν Φέρμαν βασιλιά του Βέστφολντ, και εγγονός του Χάραλντ Α΄ του Καλλίκομου (Χορφάγκρε) της Νορβηγίας. Αυτές οι παραδόσεις κάνουν τον Γκούντρεντ ως πατέρα του Χάρλαντ Γκρένσκ και πάππο του Αγίου Όλαφ Β΄ από την πλευρά του πατέρα, αλλά οι σύγχρονοι μελετητές έχουν προτείνει ότι αυτή η γενεαλογία κατασκευάστηκε για να συνδέσει τον Άγιο Όλαφ Β΄ με τον Χάραλντ Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ο πατέρας του Γκούντρεντ είχε σκοτωθεί από τον Έρικ Α΄ τον Αιματοβαφή, έζησε με τον θείο του Όλαφ Χάραλντσον Γκάιρστανταλφ, τον βασιλιά του Βίνγκουλμαρκ. Ο Όλαφ επαναστάτησε εναντίον του Έρικ Α΄, αλλά σκοτώθηκε στη μάχη, και έτσι ο γκούντρεντ έπρεπε να διαφύγει στο Όπλαντ.

Όταν ο Χάακον Α΄ ο Αγαθός έγινε βασιλιάς, ο Γκούντρεντ έλαβε το Βέστφολντ, το βασίλειο του πατέρα του, ως φέουδο.

Ο Γκούντρεντ σκοτώθηκε στην περιοχή του Tένσμπεργκ, από τον Χάραλντ Β΄ τον Φαιοχίτωνα, ο οποίος φοβόταν μία εξέγερση από τους υφιστάμενούς του βασιλείς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

This article contains content from the Owl Edition of Nordisk familjebok, a Swedish encyclopedia published between 1904 and 1926, now in the public domain. ([1], [2])