Γκούλντεν του Ρήνου
Το γκούλντεν του Ρήνου (γερμανικά: Rheinischer Gulden, λατινικά: florenus Rheni) αγγλ.: guilder of Rhine, ισότιμο με το χρυσό φιορίνι Φλωρεντίας, είναι το όνομα του χρυσού, βασικού νομίσματος της Ρηνανίας τον 14ο και τον 15ο αι. Τα περισσότερα γκούλντεν του Ρήνου ήταν περίπου στο μέγεθος των σύγχρονων 10 cents (dime) των ΗΠΑ και ζύγιζαν μεταξύ 3,4 και 3,8 γραμ.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το χρυσό γκούλντεν της Ρηνανίας δημιουργήθηκε, όταν οι εκλέκτορες της Κολωνίας, του Τρηρ και του Μάιντς ανταμείφθηκαν -για την υποστήριξή τους στην εκλογή του Καρόλου Δ΄- με το δικαίωμα να κόβουν χρυσά νομίσματα (goldmünzprivileg), ένα δικαίωμα που προέρχεται από τη Χρυσή Βούλα. Στο Τρηρ δόθηκε το προνόμιο στις 25 Νοεμβρίου 1346, στην Κολωνία στις 26 Νοεμβρίου 1346 και στο Μάιντς στις 22 Ιανουαρίου 1354.
Το γκούλντεν Ρηνανίας ή φλορίνι ξεκίνησε το 1354 ως αντίγραφο του φλορινίου Φλωρεντίας (βάρους 1⁄66 του χρυσού μάρκου Κολωνίας, καθαρότητας 23 1⁄4 καρατίων ή 3,43 γραμ. καθαρού χρυσού). Ωστόσο στις αρχές του 15ου αι. είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς του σε χρυσό. Το 1419 ήταν το 1⁄67 του χρυσού μάρκου Κολωνίας, καθαρότητας 19 καρατίων, δηλ. 2,76 γραμ. καθαρού χρυσού. [1]
Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης κοπής χρυσού γκούλντεν από τους αρχιεπισκόπους-εκλέκτορες της Κολωνίας, του Μάιντς, του Τρηρ και του εκλέκτορα του Παλατινάτου (Νομισματική Ένωση του Ρήνου), τα γκούλντεν του Ρήνου έγιναν σημαντικά τον 14ο και 15ο αι. και έγιναν το βασικό νόμισμα της περιοχής του Ρήνου. Λόγω έλλειψης χρυσού, υπήρχε έλλειψη γκούλντεν στα τέλη του 15ου και 16ου αι. και μάλιστα κόπηκαν με περιεκτικότητα σε χρυσό μειωμένη έως και κατά το ήμισυ.
Οι αυτοκρατορικές διατάξεις κοπής (reichsmünzordnung) της Γερμανίας (Α. Ρ.) Αυτοκρατορίας από το 1524 έως το 1559 προέβλεπαν ομοιόμορφα πρότυπα κοπής για το γκούλντεν του Ρήνου. Το 1559 το τελευταίο ορίστηκε στο 1⁄72 του χρυσού μάρκου Κολωνίας, καθαρότητας 18 1⁄2 καρατίων, δηλ. 2,50 γραμ. εκλεκτού χρυσού. Αυτό το πρότυπο γκούλντεν του Ρήνου κοβόταν μέχρι τον 18ο αι. και κόπηκε ταυτόχρονα με το χρυσό δουκάτο. [2]
Σημασία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα χρυσά γκούλντεν του Ρήνου ήταν κεντρικής σημασίας για το Γερμανικό νομισματικό σύστημα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Εξελίχθηκε στο πιο κοινό νόμισμα συναλλαγών μεγάλων αποστάσεων στη Βοημία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Μοραβία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Όχι μόνο τα χρυσά, αλλά και τα αργυρά νομίσματα αποτιμούντο ανάλογα με την αξία τους σε γκούλντεν του Ρήνου και έτσι καθοριζόταν η ισοτιμία (αξία) τους.
Το ετήσιο ενοίκιο στη συνοικία Fuggerei στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας είναι μέχρι σήμερα ένα γκούλντεν του Ρήνου (0,88 € σήμερα).
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Βιβλιογραφικές αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ page 19, Rhenish florin https://www.economics.utoronto.ca/munro5/MONEYLEC.pdf
- ↑ p390: Gulden defined in 1559 as 1/72 Cologne Mark gold, 18.5 karats. p392: ducats & guldens defined until 18th century; gulden worth 3 fl in 1736. https://books.google.com/books?id=MJnPAAAAMAAJ&pg=PA390&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false