Γκινισιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία διαμπερής εγκοπή (αριστερά) και μία μη διαμπερής εγκοπή (δεξιά) πάνω σε ξύλινη επιφάνεια.

Στην ξυλουργική τέχνη, ο όρος γκινισιά (αγγλ. groove joint), επίσης γνωστός ως κινησιά, γκινησιά ή εγκοπή, αναφέρεται στην -εκ προθέσεως υλοποιούμενη- σχισμή ή αυλάκωση που δημιουργείται σε ένα ξύλινο μέλος -αξονικά (κατά μήκος των ινών)- με στόχο την συνένωση ξύλων ή μελών του[1] για την παραγωγή ενός τμήματος επίπλου ή ξυλουργικού στοιχείου. Η αυλάκωση είναι μικρού βάθους και συνήθως έχει πλάτος 4 χιλ. έως 6 χιλ.

Η χάραξη της εγκοπής αυτής γίνεται με μηχανικά κοπτικά εργαλεία ή με χειροκίνητο εργαλείο -όπως παλιότερα- που λέγονταν γκινίσι. Η γκινισιά χρησιμοποιείται σαν ένας από τους πολλούς τρόπους συνένωσης ξύλινων μασίφ στοιχείων ή ξύλινων πλακών (λ.χ. μοριόπλακες, ινόπλακες, αντικολλητά) από την πλευρά του πάχους τους. Συνήθως έχουμε και επάλειψη με συγκολλητική ουσία ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ένωση των ξύλων.

Οι αυλακώσεις χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς στην κατασκευή ντουλαπιών και σε άλλους τομείς της επεξεργασίας ξύλου. Συνήθως, οι γκινησιές χρησιμοποιούνται για να συγχωνεύσουν τα πάνελ στην κατασκευή πλαισίου και πάνελ και στο κάτω μέρος των συρταριών. Για άλλες κατασκευές, δημιουργούνται αυλακώσεις κατά μήκος των πλευρών και/ή των άκρων των πάνελ, όπως λ.χ. στην κατασκευή γλώσσας και αυλακιού. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν στέγες, επενδύσεις και δάπεδα.[2]

Μια τέτοια εγκοπή μπορεί να είναι διαμπερής, που σημαίνει ότι περνάει μέχρι τέρμα μέσα από την επιφάνεια και τα άκρα της να είναι ανοιχτά, που σημαίνει ότι το ένα ή και τα δύο άκρα τελειώνουν πριν το αυλάκι συναντήσει την άκρη της επιφάνειας.

Μέθοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γκινισιά μπορεί να χαραχθεί με τις ακόλουθες μεθόδους[3]:

  • με ηλεκτρικό ρούτερ, που χρησιμοποιεί ίσιο ή εκπτωτικό μιτ
  • με δισκοπρίονο με πολλαπλά περάσματα (ανάλογα με το πλάτος και το βάθος)
  • με dado σετ σε ένα μόνο πέρασμα
  • με μορφοποιητή ξύλου
  • με πριόνι χειρός και σμίλη
  • με ρούτερ τύπου πλάνης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σιμωνέτης, Γιάννης Θ. (2001). Γλωσσάρι της Μαστοράντζας. Αθήνα: Εκδόσεις Ξύλο-Έπιπλο. σελ. 79. 
  2. «Συνδεσμολογία» (PDF). Μιχάλης Σκαρβέλης – Ιωάννης Ζώρζος, ΟΕΔΒ (Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
  3. Σκαρβέλης, Μιχάλης (2019). Τεχνολογία Παραγωγής Επίπλου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Τζιόλα. σελ. 103-130.