Γκιέριονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιέριονγκ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκιέριονγκ
36°16′29″N 127°14′56″E
ΧώραΝότια Κορέα
Διοικητική υπαγωγήΤσούνγκτσονγκναμ-ντο
Έκταση60,7 km²
Πληθυσμός39.243 (2015)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γκιέριονγκ (κορεατικά: 계룡시, προφέρεται [kje̞.ɾjoŋ]) είναι πόλη στη νοτιοανατολική επαρχία Νότιου Τσούνγκτσονγκ στη Νότια Κορέα. Ο σημερινός δήμαρχος είναι ο Τσόι Χονγκ-Μουκ. Η πόλη δημιουργήθηκε το 2003 και αποσχίστηκε από την πόλη Νόνσαν, μετά από παρατεταμένη τοπική διέγερση.

Περίπου οι μισοί (47%) των κατοίκων της πόλης, είτε υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ή ανήκουν στην οικογένεια μελών της υπηρεσίας. Η πόλη φιλοξενεί πολλά σημαντικά Κορεατικά και διεθνή στρατιωτικά συνέδρια.

Το Όρος Γκιέριονγκ (κορεατικά: 계룡산, Γκιέριονγκσαν), που γειτνιάζει με την πόλη, θεωρείται το βουνό με τα περισσότερα γκι(qi) (πνευματική ενέργεια) στην Κορέα. Είναι επίσης η καρδιά του Εθνικού Πάρκου Γκιέριονγκσαν. Το 2010, ο συνολικός πληθυσμός της πόλης ήταν 40.950 κάτοικοι.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γκιέριονγκ είναι μία από τις νεότερες πόλεις, εκτός από τις νέες πόλεις κοντά στη Σεούλ. Η καθιέρωση της ως μια πόλη που έγινε το 2003, όταν αποσχίστηκε από το Νόνσαν

Σύμφωνα με στοιχεία, η πόλη Γκιέριονγκ και η γύρω περιοχή ονομάζονταν ως «Γιόνσαν-γκουν» το 1896. Μετά τον Ιαπωνικό αποικισμό, ενσωματώθηκε στο Νόνσαν. Αργότερα το Γκιέριονγκ επιλέχθηκε ως η τοποθεσία για το στρατό. Το 1989, το αρχηγείο του Στρατού μετακόμισε στην πόλη Γκιέριονγκ. Το 1991 ορίστηκε ως ειδική περιοχή από τον πρόεδρο. Το κογκρέσο ψήφισε και αποφάσισε μέσω ειδικού νομοθετικού νομοσχεδίου ότι η πόλη Γκιέριονγκ θα ιδρυθεί στις 30 Ιουνίου 2003. Έξι μήνες αργότερα, η πόλη ιδρύθηκε επίσημα.[1]

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται ως πόλη Γκιέργιονγκ ήταν γνωστή ως Σίντοαν μεταξύ των παλαιότερων κατοίκων. Το Γκιέριονγκ είναι επίσης γνωστό ως δορυφορική πόλη του Ντέτζον, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλυσίδα Pelicana Chicken έχει την έδρα της στην πόλη.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gyeryong City Introduction: History». Gyeryong city official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
  2. "Outline of the Pelicana Korea Ltd. Αρχειοθετήθηκε 2022-06-17 στο Wayback Machine." (). Pelicana Chicken. Retrieved on August 22, 2014. "257 Wangdae-ri Duma-myeon Gyeryong-city, Chungnam province" Map Αρχειοθετήθηκε 2022-06-17 στο Wayback Machine.().

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]