Γιώργος Μαθάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιώργος Μαθάς
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακολυμβητής

Ο Γιώργος Μαθάς είναι ο πρώτος Έλληνας που ολοκληρώνει επίσημα τον διάπλου της Μάγχης τα τελευταία χρόνια, μετά τον Ιάσονα Ζηργάνο, που κολύμπησε τη Μάγχη πριν από περίπου 70 χρόνια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι οικογενειάρχης και πατέρας δυο παιδιών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου Μάστερ από πανεπιστήμιο του Βελγίου.

Ο Γιώργος ειδικεύεται στην προπόνηση αθλητών με αναπηρία, με αθλητές του να έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ενασχόλησή του, όμως, με τη μαραθώνια κολύμβηση, με την οποία ασχολείται από το 1983, του έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις. Ο Γιώργος έχει ολοκληρώσει τον διάπλου μήκους 26 χλμ στον Τορωναίο κόλπο 14 φορές, έχει κολυμπήσει τη Λίμνη της Ζυρίχης, το γύρο του Μανχάταν, τον διάπλου του νησιού Στάρι Γκραντ στην Αδριατική, τη λίμνη Γουίντερμερ στη Βόρεια Αγγλία. Ο Γιώργος έχει συμμετάσχει στην ομάδα σκυταλοδρομίας Θεσσαλονίκης - Σκοπέλου, ομάδα Αιγαιαθλον από Σούνιο - Μήλο με Κολυμβητές ΑμεΑ και έχει λάβει μέρος σε 24ωρο αγώνα σε πισίνα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μαθάς διέπλευσε το στενό της Μάγχης το 1998 και για το επίτευγμά του αυτό βραβεύτηκε ως ένας από τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ.

Οι Αρης Πολύζος και ο Γιώργος Μαθάς συμμετείχαν στο ICE SWIMMING BLED CUP 2015 στη Σλοβενία με μεγάλη επιτυχία. Οι δύο κολυμβητές στις 21-2-2015, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του αγώνα, ICE SWIMMING BLED CUP της Σλοβενίας, έγιναν οι πρώτοι Έλληνες που συμμετείχαν σε αγώνες ice swimming που είναι μια παραπάνω πρόκληση από τη χειμερινή κολύμβηση (θερμοκρασία νερού 1 έως -4 C).

2023

Εκπληκτική εμπειρία και εικόνες ξεχωριστές… Στις γαλλικές Άλπεις, στο αλπικό χωριό Samoens έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ice swimming με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων.

Άρης Πολύζος, Δημήτρης Τσίκος, Χάρης Θεοδόσης και Γιώργος Μαθάς κολύμπησαν στους 3c βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία νερού.Η προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών συνοδεύτηκε και με αγωνιστική επιτυχία (αγωνίστηκαν σε αποστάσεις από 50 έως 1.000 m) αφού υπήρχε το αργυρό μετάλλιο του Γιώργου Μαθά στα 100μ ύπτιο (age group 60-64.

Σκοπός της συμμετοχής τους είναι η διάδοση του συγκεκριμένου αθλήματος, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ότι έχει πολύ ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]