Γισούλφος Α΄ του Σαλέρνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γισούλφος Α΄ του Σαλέρνο
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜαΐου 930
Ιταλία
Θάνατος977
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΓουαϊμάρος Β΄ του Σαλέρνο

Ο Γισούλφος Α΄ (Gisulf, Gisulph, Gisolf, Gisulfo, Gisolfo, Gisulphus ή Gisulfus) (Μάιος 930 - Νοέμβριος ή Δεκέμβριος 977) από τον Οίκο των Νταουφεριδών, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γουαϊμάρος Β΄, Λομβαρδού πρίγκιπα του Σαλέρνο, και της δεύτερης συζύγου του Γκαϊτελγκρίμα. Συγκυβέρνησε με τον πατέρα του ως ηγεμόνας το 943 και τον διαδέχθηκε μετά το τέλος του το 952. Συνέχισε να χρησιμοποιεί τον τίτλο πρίγκιπας του λαού των Λομβαρδών (Langobardorum gentis princeps). Αρχικά ήταν υπό την επιτροπεία τής μητέρας του και του Πρίσκου, θησαυροφύλακα (comes tesaurarium) και κόμη του παλατιού (magister palatii).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 946 δέχτηκε επίθεση από τον Λανδούλφος Β΄ του Μπενεβέντo σε συμμαχία με τον Ιωάννη Γ΄ της Νάπολης, αλλά ο δικός του σύμμαχος Mαστάλο Α΄ του Aμάλφι ήρθε να τον σώσει και έστησε ενέδρα στις δυνάμεις του Λανδούλφος Β΄ στη Λα Κάβα. Τον επόμενο χρόνο συμμάχησε με τον Λανδούλφος Β΄ και πολιόρκησε τη Ναπολιτανική Νόλα. Τον Οκτώβριο του 953 εξέδωσε δίπλωμα, που ευνοούσε τον επίσκοπο της Νάπολης, αλλά η αδίστακτη διπλωματία των γειτόνων του δεν φάνηκε ποτέ να τον ευνοεί. Λίγο μετά το 955 όμως, έγινε πατρίκιος από τον Μαριανό Αργυρό, τον Ρωμαίο/Βυζαντινό στρατηγό του Μπάρι. Το φθινόπωρο του 966 ο πάπας Ιωάννης ΙΓ΄ οδήγησε έναν Ρωμαϊκό-Τοσκανικό-Σπολετικό στρατό εναντίον του Λανδούλφος Γ΄ του Μπενεβέντo και του αδελφού του Πάντουλφ Α΄ Σιδηροκέφαλου, αλλά ο Γισούλφος Α΄ ήρθε να τον σώσει και δεν δόθηκε μάχη. Ο πάπας και ο Γισούλφος Α΄ έκαναν συνθήκη στην Tερατσίνα. Ήταν αυτή η πράξη, που του έφερε αργότερα τη βοήθεια από τον ισχυρό Πάντουλφ Α΄.

Το 973 ο Γισούλφος καθαιρέθηκε και απομακρύνθηκε από το αξίωμα από τον Λανδούλφος της Κόντσας και τους γιους του σε συμμαχία με τον Μαρίνο Β΄ της Νάπολης και τον Μάνσο του Αμάλφι. Ο γείτονάς του Πάντουλφ Α΄ Σιδηροκέφαλος πρίγκιπας του Μπενεβέντο και της Κάπουα επανέφερε τον Γισούλφος Α΄ ως υποτελή του. Αν και ο Γισούλφος Α΄ ήταν νυμφευμένος με την Γκέμα, απεβίωσε χωρίς κληρονόμο στα τέλη του 977 (ή ίσως το 978) και ο Πάντουλφ Α΄ τον διαδέχθηκε στο Σαλέρνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Γκέμα· δεν απέκτησαν απογόνους.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Caravale, Mario (επιμ.). Dizionario Biografico degli Italiani: LVI Giovanni di Crescenzio – Giulietti . Ρώμη, 2003. (in Italian)
  • Gwatkin, HM, Whitney, JP (ed) et αϊ. The Cambridge Medieval History: Volume III Cambridge University Press, 1926.