Γιούριζεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ούριζεν απεικονίζεται στον πίνακα του Μπλέικ Ο Αρχαίος των Ημερών.

Στην μυθολογία του Ουίλιαμ Μπλέικ, ο Ούριζεν είναι η ενσάρκωση του συμβατικού λόγου και του δικαίου. Συνήθως απεικονίζεται ως γενειοφόρος γέρος, ενώ μερικές φορές φέρει εργαλεία αρχιτέκτονα για να δημιουργήσει και να περιορίσει το σύμπαν. Άλλες φορές μπορεί να φέρνει δίχτυα, με τα οποία καταλαμβάνει τους ανθρώπους σε δίκτυα δικαίου και συμβατικής κοινωνίας. Αρχικά, ο Ούριζεν αντιπροσώπευε το μισό από ένα διμερές σύστημα στον οποίο αντιπροσώπευε το λόγο, ενώ ο Λος, ο αντίπαλος του, που αντιπροσώπευε τη φαντασία.

Στην αναμόρφωση του μυθικού συστήματος του Μπλέικ, ο Ούριζεν είναι μια από τις τέσσερις Ζωές που προκύπτουν από τη διαίρεση του πρωταρχικού ανθρώπου, του Άλμπιον. Ο Ούριζεν συνεχίζει να αντιπροσωπεύει την αιτία.

Το θηλυκό ισοδύναμο του Ούριζεν είναι η Αχάνια, που αντιπροσωπεύει την ευχαρίστηση. Στο μύθο του Μπλέικ, ο Ούριζεν συνοδεύεται από πολλές κόρες με τρεις αντιπροσωπευτικές πτυχές του σώματος. Συντάσσεται επίσης με πολλούς γιους, ενώ τέσσερις αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία.

Σε πολλά από τα βιβλία του Μπλέικ, ο Ούριζεν εμφανίζεται με τέσσερα βιβλία που αντιπροσωπεύουν τους διάφορους νόμους που θέτει στην ανθρωπότητα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bentley, G. E. (Jr). The Stranger From Paradise. New Haven: Yale University Press, 2003.
  • Bloom, Harold. The Visionary Company. Ithaca: Cornell University Press, 1993.
  • Damon, S. Foster. A Blake Dictionary. Hanover: University Press of New England, 1988.
  • Frye, Northrop. Fearful Symmetry. Princeton: Princeton University Press, 1990.
  • Stuart Peterfreund, William Blake in a Newtonian World: Essays on Literature as Art and Science (Univ. Oklahoma Press, 1998). (ISBN 0-8061-3042-3)