Γιουκί νο Κάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Γιουκί νο Κάτα και ο σύζυγός της υπερασπίζονται το κάστρο Ανότσου..

Η Γιουκί νο Κάτα (ゆきの方) ή Ογιούκι (おゆき), ήταν Γιαπωνέζα πολεμίστρια ( Onna-musha) από την περίοδο Σενγκόκου. Ήταν παντρεμένη με τον Τομίτα Νομπουτάκα, έναν αξιωματικό του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι. Η γέννηση και ο θάνατός της δεν καταγράφονται. Παρουσιαζόμενη στα τρέχοντα αρχεία ως όμορφη και εξαιρετικά ικανή πολεμίστρια, υπερασπίστηκε το κάστρο Ανότσου στη μάχη της Σεκιγκαχάρα. [1]

Μάχη του κάστρου Ανότσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πύργος του κάστρου Ανότσου.

Η Γιουκί νο Κάτα και ο Νομπουτάκα τάχθηκαν στο πλευρό του Τοκουγκάβα Ιεγιάσου από τον Ανατολικό Στρατό, όταν η Ιαπωνία ήταν προετοιμασμένη για την εκστρατεία Σεκιγκαχάρα. Ο Νομπουτάκα και οι δυνάμεις του κλήθηκαν για να βοηθήσουν τον Ιεγιάσου να τιμωρήσει τον Ουεσούγκι Καγκεκάτσου καθώς ο Ισίντα Μιτσουνάρι ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους δυτικούς δρόμους προς το Έντο, το οχυρό του Ιεγιάσου. Το κάστρο Ανότσου ήταν ακριβώς κατά μήκος του μονοπατιού του Δυτικού Στρατού προς τον Ιεγιάσου, έτσι η Γιουκί νο Κάτα πήρε το προβάδισμα στην υπεράσπιση του κάστρου. Δεδομένου ότι το κάστρο της υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα πρώτα, που δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η Γιουκί νο Κάτα οπλίστηκε, πήγε στα τείχη του κάστρου και κάλεσε τους υπόλοιπους στρατιώτες στον πόλεμο.

Όταν έμαθε τις κινήσεις του Μιτσουνάρι, ο Νομπουτάκα έσπευσε πίσω, για να προστατεύσει το κάστρο του Ανότσου αλλά τον καθυστέρησε ο Κούκι Γιοσιτάκα. Έφτασε εγκαίρως πριν οι δυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τους Μόρι Τερουμότο, Τσοσοκάμπε Μοριτσίκα και Ναμπεσίμα Κατσουσίγκε φτάσουν στο Ανότσου. Οπλισμένοι με μόνο 1.700 στρατιώτες, η Γιουκί νο Κάτα και οι σύμμαχοί τους αμύνθηκαν ενάντια στη δύναμη της δυτικής συμμαχίας των 30.000. Η μάχη ξεκίνησε επίσημα την 1η Οκτωβρίου 1600.

Παρόλο που οι 1300 υπερασπιστές προέβαλαν μια σκληρή άμυνα, οι 30.000 επιτιθέμενοι έκαψαν σε μεγάλο βαθμό το κάστρο γύρω τους. Στον πυρετό της μάχης, ο Νομπουτάκα αποκόπηκε από τους συμμάχους του στην καταδίωξη ενός τραυματισμένου αξιωματικού του εχθρού. Για να σώσει τον σύζυγό της, η Γιουκί νο Κάτα έδιωξε μερικούς από τους αντίπαλους στρατιώτες χρησιμοποιώντας μια ναγκινάτα. Τόσο μεγάλη ήταν η επίθεσή της που ο εχθρός την μπέρδεψε με έναν επίσημο πολεμιστή σαμουράι, μόνο έναν με πολύ ανοιχτόχρωμο πρόσωπο. Έχοντας σώσει τον Νομπουτάκα, οι δυνάμεις τους αποσύρθηκαν πίσω στο κάστρο για τη νύχτα, που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Ο Τερουμότο επέτρεψε στους αμυνόμενους να φύγουν τη νύχτα από σεβασμό για τη γενναιότητά τους ενάντια σε τέτοιες συντριπτικές πιθανότητες.

Η φυλή Τομίτα ανταμείφθηκε για την πίστη της από το σογκουνάτο Τοκουγκάβα και τους δόθηκε αύξηση των εσόδων και ανοικοδόμησαν τμήματα του κάστρου μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκαν στον τομέα Ουβατζίμα στην επαρχία Ιγιό το 1608. Η Γιουκί νο Κάτα δεν αναφέρεται πλέον στα ιστορικά αρχεία, αφού ο Ιεγιάσου νίκησε τον Μιτσουνάρι στη Σεκιγκαχάρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Turnbull, Stephen (20 Ιανουαρίου 2012). Samurai Women 1184–1877 (στα Αγγλικά). Bloomsbury Publishing. ISBN 9781780963334.