Γιοσέτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιοσέτσου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
如拙 (Ιαπωνικά)
Υπηκοότητα Ιαπωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ζωγράφος
Χιόνεν ζου του Josetsu, π. 1415, Κυότο

Ο Γιοσέτσου (ιαπωνικά: 如拙‎) (1384 - 1429) ήταν ένας από τους πρώτους Ιάπωνες καλλιτέχνες του στυλ σουιμπόκου Ζεν ζωγραφικής της περιόδου Μουρομάτσι (15ος αιώνας) . Ήταν επίσης δάσκαλος του Σουμπούν στο Σοκοκούτζι μοναστήρι στο Κυότο. Ήταν Κινέζος στην καταγωγή και πήρε την Ιαπωνική εθνικότητα το 1370. Έκτοτε θεωρείται ο πατέρας της ζωγραφικής με μελάνι στην Ιαπωνία. Το πιο γνωστό του έργο είναι το Πιάνοντας ένα γατόψαρο με ένα νεροκολόκυθο (π. 1413). Δείχνει έναν αστείο άντρα να ψαρεύει με φόντο ένα στριφογυριστό ποτάμι και ένα δάσος μπαμπού. Ο τίτλος είναι ένα είδος λογοπαίγνιο Ζεν Πώς πιάνεις ένα γατόψαρο με ένα κολοκύθι; και είχε σκοπό να προκαλέσει τους ακροατές του και να τους βάλει να σκεφτούν διαφορετικά την πραγματικότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Josetsu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Josetsu της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).