Για ένα καινούργιο μυθιστόρημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Pour a nouveau roman (απόδοση: Για ένα καινούργιο μυθιστόρημα) είναι συλλογή θεωρητικών γραπτών του 1963 από τον Γάλλο συγγραφέα Αλαίν Ρομπέ-Γκριγιέ.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύθηκε από την Les Éditions de Minuit. Τα άρθρα που αποτελούν το βιβλίο είχαν δημοσιευθεί μεταξύ του 1955 και 1963 σε πολλές γαλλικές εκδόσεις και μερικά αναθεωρήθηκαν πριν συμπεριληφθούν στο βιβλίο.

Σε αυτό, υποστηρίζει (αναφορικά με τα δικά του μυθιστορήματα και αυτά των εξέχοντων μοντερνιστών συγγραφέων, όπως ο Μαρσέλ Προυστ και ο Σάμιουελ Μπέκετ) ότι η νέα μορφή πρέπει να ξανασκεφτεί από κάθε γενιά. Αμφισβητεί την κοινή ιδέα ότι το αστικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα (με παραδειγματική μορφή αυτό του Μπαλζάκ) είναι το σημείο αναφοράς με το οποίο πρέπει να κριθούν όλα τα μυθιστορήματα. Εξάλλου, υποστηρίζει, ότι κάθε νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ήταν κάποτε νέα και περίεργη. Είναι η υποχρέωση του καλλιτέχνη να δημιουργεί νέα και περίεργα έργα τέχνης τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν σημεία αναφοράς για να κρίνουν τα μελλοντικά έργα τέχνης (και τα οποία θα είναι αναγκαστικά άχρηστα για να το κάνουν).

Αντιφατικά, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν αρκετές απαρχαιωμένες έννοιες» όπως ο χαρακτήρας, η ιστορία και το βάθος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]