Γιαρομίρ της Πράγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιαρομίρ της Πράγας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1040 (περίπου) ή 1035[1]
Θάνατος26  Ιουνίου 1090[2]
Έστεργκομ
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Οικογένεια
ΓονείςΜπρετίσλαφ Α΄ της Βοημίας και Ιουδήθ του Σβάινφουρτ
ΑδέλφιαΣπυτίνιεφ Β΄ της Βοημίας
Βρατίσλαος Β΄ της Βοημίας
Όθων Α΄ του Ολομόουτς
Κορράδος Α΄ της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαρομίρ (τσεχ.: Jaromír, μετά το 1035 - 26 Ιουνίου 1090) ήταν χριστιανός επίσκοπος της Πράγας από το 1068, όταν τοποθετήθηκε από τον αδελφό του Βρατίσλαο Β΄ της Βοημίας. Προερχόταν από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μπρετίσλαφ Α΄ δούκα της Βοημίας και της Γιούντιτ των Ποππονιδών, κόρης τού Ερρίκου μαργράβου τού Νόρτμαρκ.

Το 1063 ο αδελφός του ίδρυσε την επισκοπή τού Ολομόουτς και αναβίβασε τον Ιωάννη, έναν μοναχό από το Μπρζέβνοφ, στην επισκοπή. Ο Γιαρομίρ, που δεν έλαβε τον φόρο της δεκάτης ή κάποιο φέουδο, μνησικάκισε και οι δύο αδελφοί ήλθαν σε μακρά διαμάχη. Ο Γιαρομίρ μάλιστα επιτέθηκε στη επισκοπή τού Ολομόουτς και απέσπασε τα λείψανα, που είχαν μεταφερθεί από την Πράγα στη νέα επισκοπή.

Ο Βρατίσλαος Α΄ από την άλλη για να τον εκνευρίσει, φορούσε τα επισκοπικά ενδύματα στις επίσημες τελετές, παρουσία τού αδελφού του. Το δικαίωμα αυτό το είχε αποκτήσει πληρώνοντας στον πάπα 100 μάρκα ετησίως.

Ο πάπας Αλέξανδρος Β΄ έστειλε απεσταλμένο (legatus) τον Ροδόλφο για να συγκροτήσει σύνοδο, που θα έλυνε τις συγκρούσεις της νέας επισκοπής. Ο Γιαρομίρ δεν παραβρέθηκε και καθαιρέθηκε. Ο πάπας Γρηγόριος Ζ΄ κάλεσε τους επισκόπους στη Ρώμη. Σε σύνοδο τού 1074 ο Γιαρομίρ είπε, πως ο αδελφός του τον κακομεταχειρίστηκε, αρνήθηκε πάντως να παραδώσει το Πόντβιν. Ο Γρηγόριος Ζ΄ διέταξε τον Βρατίσλαο Β΄ να απομακρύνει τον αδελφό του με τη βία, αν χρειαστεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Encyklopedie dějin města Brna» (Τσεχικά) 481. Ανακτήθηκε στις 16  Ιανουαρίου 2023.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. mzk2012682180. Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2019.
  3. WIAG-Pers-EPISCGatz-04713-001.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Čechura, Jaroslav; Mikulec, Jiří; Stellner, František (1996). Lexikon českých panovnických dynastií (in Czech) (1st ed.). Prague: Akropolis. p. 68. ISBN 80-85770-30-X.