Γιαννάκης Κουτρούκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιαννάκης Κουτρούκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1785
Καλλιθέα Φωκίδας
Θάνατος1886
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΘεόδωρος Κουτρούκης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Γιαννάκης Κουτρούκης (περ. 1785 - 1886) ήταν αγωνιστής του 1821 με βαθμό υποχιλίαρχου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περί το 1785 στην Ξυλογαϊδάρα[1] της επαρχίας Δωρίδας. Καταγόταν από την οικογένεια των Κουτρακέων, η οποία είχε είχε πολύμαχη δράση, πριν ακόμα την επανάσταση. Ο Σταματάκης Ασφακιανός Κουτρούκης, αρματολός, σύντροφος και συναγωνιστής του Ανδρούτσου ήταν θείος του καπετάν Γιαννάκη. Ο Μόσχος, ο Κίτσος και ο Χρήστος Μηλιώνης ήταν εξάδερφοί του. Ο πατέρας του, Θεόδωρος Κουτρούκης ήταν επίσης αγωνιστής ακόμα πριν την επανάσταση του 1821.

Όταν ο Ζαρίφης κατά το 1820 έφτασε στην Ξυλογαϊδάρα σε αποστολή των αρχών της Φιλικής Εταιρείας, πρώτοι αυτοί δέχτηκαν να ξεκινήσουν τον αγώνα. Την ίδια νύχτα ο Κουτρούκης, ο γέρω Ζωιτός και οι δυο πρόκριτοι του χωριού ορκίστηκαν επί της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, δεχόμενοι την ιδέα της επαναστάσεως του γένους. Από εκείνη την ημέρα, ολόκληρη η οικογένεια αφοσιώθηκε στην εκτέλεση αυτού και μόνου του σκοπού και συστηματικά ξεσήκωσε τους συγχωριανούς του. Όταν ήρθε η ώρα της ενέργειας ο Κουτρούκης οδήγησε τα παλικάρια του στην μάχη του Μαλανδρίνου. Οι Κουτρουκαίοι μετά από αυτό βάδισαν κατά της Ναυπάκτου την οποία πολιορκούσε από καιρό ο Χορμόβας. Εκεί στάθμευσε με τον Κατσικαπή και τον Σκαλτσοδήμο μπροστά από την ανατολική πύλη του φρουρίου πολεμώντας τους Αλβανούς του Ιουσούφ πασά.

Συνέχισε να πολεμά αδιάκοπα από την μια μάχη στην άλλη στην Ρούμελη και τον Μοριά.

Τον Μάρτιο του 1825 ο Κουτρούκης εντάχτηκε με τους άντρες του στα στρατεύματα της κυβέρνησης με τον βαθμό του υποχιλίαρχου και αποσύρθηκε τελικά από τον αγώνα. Το 1835 υπέβαλε το δίπλωμά του αυτό στην επιτροπή του αγώνα, ξεχάστηκε όμως στα αρχεία του Λοιδωρικίου και έμεινε άγνωστος μέχρι το 1886 που πέθανε.

Παραπομπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]