Γιάντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάντες

Γιάντες είναι ο τίτλος ζωγραφικού έργου του Νικόλαου Γύζη που δημιουργήθηκε το 1878. Πρόκειται για ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 0,46 × 0,37 μέτρο. Φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα. Είναι κληροδότημα του Απόστολου Χατζηαργύρη. Στη Συλλογή του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη υπάρχει ένα ακόμα έργο Γιάντες, ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 0,47 × 0,37.[1]Επίσης υπάρχει ένα ακόμα έργο Γιάντες ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 0,47 × 0,37 όπως και τα άλλα δύο στην κατοχή του ιδιώτη Mιχάλη Mατθαίου ως κληρονόμου του προπάππου του που το αγόρασε από τον ίδιο τον ζωγράφο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έργο απεικονίζεται ένα κεφάλι κοριτσιού. Ο φόντος έχει βαφτεί με ένα ανακάτεμα κόκκινου και πορτοκαλί. Το φόρεμα έχει ένα λαμπρό κόκκινο, που δεν αφήνει να αναπτυχθεί καμία λεπτομέρεια. Ένας μαύρος κεφαλόδεσμος περιορίζει τα μακριά μαλλιά της κοπέλας κι έτσι το θέμα επικεντρώνεται στο οβάλ σχήμα του προσώπου. Τα μάτια είναι υγρά και χαρούμενα, η μύτη λεπτή και χαριτωμένη, ενώ το μισάνοικτο στόμα ολόθερμο. Η επιδερμίδα αναδεικνύει μια σφύζουσα εφηβική φρεσκάδα. Το κάτω μέρος του λαιμού προβάλλει κάτω από το δέσιμο της μαντίλας. Οι άκρες των μαλλιών τονίζονται και πέφτουν ελεύθερα προς τα κάτω. Η διεύθυνση των μαλλιών τονίζει τη χαριτωμένη κλίση του κεφαλιού προς τα αριστερά.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μισιρλή 1996, σελ. 370
  2. Παπαϊωάννου, σελ. 152

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μισιρλή, Νέλλη (1996). Γύζης. Αθήνα: Εκδόσεις Αδάμ. 
  • Παπαϊωάννου, Γιάννης. «Νικόλαος Γύζης». Οι Έλληνες ζωγράφοι από τον 19ο αιώνα στον 20ό. Αθήνα: Εκδόσεις Μέλισσα. σελ. 139-188.