Γιάννης Καψιδάκης
Γιάννης Καψιδάκης | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελλάδα |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | εικαστικός καλλιτέχνης |
Ο εικαστικός Γιάννης Καψιδάκης γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Ηλεκτρονική στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Θεσαλονλικης, Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το1990 πραγματοποίησε 63 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα(2), Θεσσαλονίκη(10), Graz(2), Krefeld, Χαλκιδική(7), Σκόπελος(2), Βασιλικά(11), Επανομή(15), Νέα Μηχανιώνα, Aγγελοχώρι(4), Ξάνθη(2), Kιλκίς(2) , Κέρκυρα(2), Νέα Φιλαδέλφεια, Πετροκέρασα και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 450 ομαδικές, στην Ελλάδα, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία. Είναι μέλος έξι καλλιτεχνικών σωματείων, πραγματοποίησε 58 διαλέξεις-παρουσιάσεις για τη Χαρακτική, στα Βασιλικά(14), τη Χαλκιδική(3), τη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.(4), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Kρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών(2), Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης(2), Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης(2), Θεσσαλονίκη Helexpo(2), Διδασκαλείο ΄΄Δ. Γληνός(2), Πολυχώρος Μαλλιάρης, Πανόραμα, Πυλαία, τη Νέα Μηχανιώνα, τη Βεργίνα, τα Εικαστικά Εργαστήρια Νάουσας και την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο(2), Ξάνθη, Σχολή Μωραΐτη Αθήνα, Φλώρινα, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας και Εργαστήρι Καλών Τεχνών Καψιδάκη(12). Δημιούργησε 45 ανοιχτά εργαστήρια χαρακτικής για το κοινό και συμμετείχε σε 5 πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια για τη Χαρακτική σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη(3) και Φλώρινα και σε 2 παγκόσμια στη Θεσσαλονίκη.
Εργάσθηκε στο δημόσιο σχολείο ως καθηγητής εικαστικών, από το 1997 έως το 2020, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βασιλικών, όπου με τον γυμνασιάρχη Χάρη Καιτατζή δημιούργησαν ένα πρότυπο, γιά τα ελληνικά δεδομένα Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών, "Το Μήλον της Έριδος", με 8 εικαστικά εργαστήρια, στο οποίο δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Ξυλογραφία και Χαλκογραφία ως προς τη Χαρακτική, Αγγειοπλαστική, Γλυπτική, Κόσμημα και Μαυρόασπρη Φωτογραφία. Πραγματοποίησε 50 ατομικές εκθέσεις, δημιούργησε 45 παρουσιάσεις - εργαστήρια τέχνης γιά το κοινό, πήρε μέρος σε 4 πανελλήνια και 2 παγκόσμια συνέδρια τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε συνεργασία με τα σπουδαιότερα μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα τέχνης στην Ελλάδα, έχουν γράψει γιά το έργο του ιστορικοί, θεωρητικοί της τέχνης, καθηγητές της Καλών Τεχνών, εικαστκοί σύμβουλοι, στον τύπο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Λειτουργεί το Εργαστήρι Καλών Τεχνών Καψιδάκη, εργαστήρι - σχολή, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, με τους Ιωάννα, Βασιλική και Γιάννη Καψιδάκη, στο οποίο δημιουργούν εικαστικά έργα, λειτουργούν τμήματα παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, εικαστικών και κοσμήματος, προετοιμασία για τη Σχολή Καλών Τεχνών, την Αρχιτεκτονική και επίσης λειτουργεί το e-shop www.kapsidakis.gr στο οποίο διαθέτουν τα έργα τους.
Τιμήθηκε το 2010 με το ΄΄ Βραβείο Αυλαία ΄΄, το 2002 με το ΄΄Α Βραβείο’’ του προγράμματος Comenius, το 1995 με το ΄΄ Βραβείο Συμμετοχής’’ στον 5ο Διαγωνισμό της Bosch Gallery στην Αθήνα και το 1995 με το ΄΄ Β Bραβείο’’ στον 2ο Διαγωνισμό της Heineken-Art στη Θεσσαλονίκη. Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του "Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης", του ΄΄ Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ΄΄, της "Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης", του ΄΄ Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΄΄, της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Μέτσοβο, της Πινακοθήκης Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, του Πανεπιστημίου ΄΄ Μακεδονία ΄΄, της ΄΄ Τέχνης ΄΄, της ΄΄ Heineken ΄΄, της ΄΄ Bosch ΄΄, του Σ. Τσούκαλη, του Γ. Παπακωνσταντίνου, του ΄΄Ο.Λ.Θ.΄΄, της HELEXPO, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστρία, Βενεζουέλα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία). Για το έργο του έχουν γράψει καθηγητές και ιστορικοί της τέχνης, (Ξ. Σαχίνης, Κ. Κιλεσοπούλου, Γ. Μήλιος, Χ. Χρήστου, Θ. Χρήστου, Έλ. Κοκκίνη, M. Μαυρομάτης κ.α.) στον ημερήσιο, περιοδικό τύπο καθώς και σε λεξικά, βιβλία και εκδόσεις τέχνης. Από το 2002 δημιουργεί, χρηστικά, κατασκευές, εγκαταστάσεις και γλυπτά σε μεγάλη κλίμακα, σε εξωτερικούς χώρους, με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημος ιστότοπος Αρχειοθετήθηκε 2020-03-23 στο Wayback Machine.