Γιάννης Καλομοίρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Καλομοίρης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνδικαλιστής

Ο Γιάννης Καλομοίρης υπήρξε συνδικαλιστής στη διάρκεια του μεσοπολέμου , κατατασσόμενος μεταξύ των λεγόμενων «ρεφορμιστών» (συντηρητικών).

Θεωρούταν ικανός να προσαρμόζεται σε «νέες καταστάσεις» και γι' αυτό διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε., λίγο πριν από την Κατοχή, από τον Υπουργό Εργασίας της Κυβερνήσεως Ι. Μεταξά και πρώην Γενικό Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε. Αριστείδη Δημητράτο [1] .

Η διοίκηση της Γ.Σ.Ε.Ε. υπό τον Καλομοίρη , μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (Απρίλιος 1941), απέστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον Χίτλερ, ύψωσε τη γερμανική σημαία στο κτίριο της Γ.Σ.Ε.Ε. και έστειλε τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Πάντως, η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, διά του Υπουργού Εργασίας Λιβιεράτου, αντικατέστησε τον Καλομοίρη και τη διοίκηση της Γ.Σ.Ε.Ε. τον Αύγουστο 1941, απλώς διότι ο κατοχικός υπουργός Εργασίας ήθελε να τοποθετήσει στη διοίκηση της Γ.Σ.Ε.Ε. τους δικούς του φίλους [2].

Κατά της αντικαταστάσεως της διοικήσεως της Γ.Σ.Ε.Ε., ο Καλομοίρης δεν παρέλειψε να διαμαρτυρηθεί προς τον ίδιο τον Μουσολίνι, επικαλούμενος μάλιστα τη φασιστική ιδεολογία .[3]

Ο Καλομοίρης συνέπραξε ως εκπρόσωπος των ρεφορμιστών στη σύμπηξη του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και συμμετείχε στη δράση του κατά τη διάρκεια της Κατοχής.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Α. Αυγουστίδης: Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα κατά τη δεκαετία του ’40 και τα περιθώρια της πολιτικής (1999) σ.86
  2. Κ. Θέος: Τα ελληνικά συνδικάτα (1978) σ. 22-23
  3. [1]