Γιάκοβ Σβερντλόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ
Old Russia - Yakov Sverdlov1918 in wagon.jpg
Γέννηση
Νίζνι Νόβγκοροντ
Θάνατος
Μόσχα
Αιτία θανάτου Ισπανική γρίπη και Γρίπη
Υπηκοότητα Ρωσία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Klavdija Timofejevna Novgorodtseva
Τέκνα Andrei Sverdlov
Αδέλφια Zinovy Peshkov
Αξίωμα πρόεδρος ( - - Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή)
μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ρωσίας το 1918

Ο Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ (Я́ков Миха́йлович Свердло́в, 3 Ιουνίου 1885 - 16 Μαρτίου 1919) ήταν ένα από τα πέντε μέλη του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου (μαζί με τους Στάλιν, Τζερτζίνσκι, Μπουμπνόφ και Ουρίτσκι) που καθοδήγησαν την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας τον Οκτώβρη 1917. Στη συνέχεια υπήρξε κορυφαίος οργανωτής του Κόμματος των Μπολσεβίκων και του Σοβιετικού Κράτους, όπου η επανάσταση τον όρισε Πρόεδρο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, θέση από την οποία συντόνιζε, με ατσαλένια θέληση και ικανότητα τις απίστευτα περίπλοκες (πολιτικές, οικονομικές) υποθέσεις, σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου και ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Ο Β.Ι.Λένιν για τον Σβερντλόφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαναστατική προσωπικότητα του Γ. Μ. Σβερντλόφ, αποτυπώνεται στα παρακάτω λόγια του Β. Ι. Λένιν, που αποτελούν αποσπάσματα από το «Λόγος στη Μνήμη του Σβερντλόφ».

«Στο πρόσωπο του σ. Σβερντλόφ έτυχε να εκδηλωθούν στην πορεία της επανάστασής μας, στις νίκες της, με τη μεγαλύτερη πληρότητα και ολοκλήρωση, μεγαλύτερη από κάθε άλλον, τα κυριότερα και ουσιαστικότερα γνωρίσματα της προλεταριακής επανάστασης, και σ' αυτό ακριβώς πολύ περισσότερο, παρά στην απεριόριστη αφοσίωση του στην προλεταριακή υπόθεση βρίσκεται η σημασία του σαν ηγέτη της προλεταριακής επανάστασης.»

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Οδηγητής» Όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ - Τεύχος 946 Γενάρης 2008 σελ. 36


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα