Γιάζνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ινδουιστική ιεροτελεστία θυσίας Γιάζνα.

Στον Ινδουισμό, Γιάζνα (Σανσκριτικά: यज्ञ) που σημαίνει θυσία, είναι μια τελετουργία όπου δημιουργείται μια «ιερή» φωτιά η οποία συμβολίζει μια πράξη θυσίας [1]. Είναι η κεντρική θρησκευτική εκδήλωση στην πίστη των Βέδων. [2] Σύμφωνα με την λατρεία ο Θεός Αγνί (είναι η φωτιά) μεταφέρει τις προσφορές των πιστών στις υπόλοιπες θεότητες [1].

Η τελετή αυτή γίνεται από εξειδικευμένους ιερείς, τους Ρτβιζ, οι οποίοι εκτός από την δημιουργία της φωτιάς ψέλνουν ιερά κείμενα Σάμα ή Γιαζούρ Βέδες. Αυτή η πίστη περιγράφεται σε λεπτομέρεια στην Βραχαμική βιβλιογραφία με κεντρική ιδέα ότι η θυσία αυτή είναι το μέσο κατά το οποίο το σύμπαν έγινε ύπαρξη και την συνέχεια του κόσμου. [1]

Παλαιότερα στην τελετή αυτή λάμβαναν χώρα και θυσίες ζώων. Κυρίως επιλεγόντουσαν κατσίκες και όχι καμήλες ή γαϊδούρια τα οποία σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση δεν είχαν την ουσία «μεντχά» που είναι απαραίτητη για την θυσία. Η θυσία αυτή δεν θεωρούταν βίαιη πράξη (δηλαδή χιμσά κατά τον Ινδουισμό) και με αυτό το τρόπο το θυσιαζόμενο ζώο αποκτούσε υψηλή αναγέννηση. Υπήρχε και η ανθρωποθυσία, γνωστή και ως πουρουσαμέδχα η οποία θεωρείται η υψηλότερη κατά τις Βέδες. Ανθρωποθυσίες λαμβάνανε χώρα μέχρι το 19ο αιώνα (στο Καμακχγιά της περιοχής Άσαμ, και στο Ταντζόρε). Η επίδραση του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού είναι ο λόγος που σταμάτησαν οι θυσίες ζώων και αντικαταστάθηκαν από φρούτα, λουλούδια και λαχανικά. [2] Στη φωτιά παλαιότερα ριχνόντουσαν και χρηστικά αντικείμενα [1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 James G. Lochtefeld (2002). «Yajna». The Illustrated Encyclopedia of Hinduism. N-Z. The Rosen Publishing Group, σσ. 775. ISBN 0-8239-2287-1. http://books.google.gr/books?id=g6FsB3psOTIC&pg=PA775#v=onepage&q&f=false. Ανακτήθηκε στις 2012-12-14. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. 2,0 2,1 Klaus K. Klostermaier (1998). «sacrifice (yajña)». =A consise Encyclopedia of Hinduism. Oneworld Publications, σσ. 157. ISBN 1–85168–175–2.