Γεώργιος Ψαρουδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεώργιος Ψαρουδάκης γεννήθηκε στο Αποδούλου Ρεθύμνης το έτος 1872 και απεβίωσε στο Αποδούλου στις 30-03-1952. Ήταν γιος του παπά Εμμανουήλ (Φανουρίου) Ψαρουδάκη και της Μαρίας Λουρωτού από το Νεύς Αμάρι Αμαρίου Ρεθύμνου. Τα μαθήματα της Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως παρακολούθησε στη γενέτειρά του, το Αποδούλου. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία και περάτωσε επιτυχώς. Στη συνέχεια διορίσθηκε Καθηγητής στο Γυμνάσιο Νεαπόλεως Λασιθίου. Επειδή όμως η απόσταση από το Αποδούλου μέχρι την Νεάπολη ήταν μεγάλη και η συγκοινωνία δύσκολη, ο πατέρας του τον προέτρεψε να αρνηθεί τον διορισμό του και τελικά τον έπεισε.

Κατόπιν γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποίαν ολοκλήρωσε επιτυχώς. Αφού έλαβε το Πτυχίο της Ιατρικής, άσκησε το λειτούργημα του Ιατρού με έδρα το Αποδούλου, εξυπηρετώντας όλα τα χωριά της Αμπαδιάς, μέρος της Επαρχίας Αμαρίου (μέσα χωριά) και ορισμένα χωριά της Επαρχίας του Αγίου Βασιλείου. Την Ιατρική την θεωρούσε λειτούργημα και όχι επάγγελμα και την εξασκούσε σχεδόν δωρεάν[εκκρεμεί παραπομπή]. Λέγεται ότι όχι μόνο δεν ελάμβανε αμοιβή από τους πτωχότερους, που ήσαν και οι περισσότεροι, αλλά και φεύγοντας άφηνε διακριτικά χρήματα για την αγορά των αναγκαίων φαρμάκων του ασθενούς[εκκρεμεί παραπομπή].

Είχε λάβει μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης και είχε διακριθεί. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αν και ανήκε σε αντίθετη πολιτική παράταξη. Επίσης είχε φιλικές σχέσεις προς τον Ρεθύμνιο πολιτικό Εμμανουήλ Τσουδερό, ο οποίος και του βάπτισε την κόρη του Μαρία. Χρημάτισε κατ' επανάληψη Βουλευτής της Κρητικής Πολιτείας. Μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα. Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) διώχθηκε πολιτικά και εξορίστηκε στη Χίο, όταν ήταν εκεί Νομάρχης ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο υιός του Ιωάννης γεννήθηκε στη Χίο, κατά το διάστημα της εκεί εξορίας του πατέρα του. Τον Ιωάννη βάπτισε ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος, ο οποίος ανήκε στην ίδια παράταξη με τον Γ. Ψαρουδάκη.

Ο Γ. Ψαρουδάκης έλαβε ως σύζυγο την Πελαγία Εμμανουήλ Αποστολάκη, από τα Σακτούρια της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και απέκτησαν πέντε τέκνα. Εκείνος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Αποδούλου, προσφέροντας αφειδώλευτα την βοήθειά του προς τους πάσχοντες και προς όλους εκείνους, οι οποίοι είχαν ανάγκη. Ήταν αγαπητός σε όλους και απολάμβανε ιδιαιτέρου σεβασμού από τους κατοίκους της Επαρχίας Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου και του Ρεθύμνου γενικότερα. Απεβίωσε σε βαθειά γεράματα στο Αποδούλου κατά το έτος 1952, όπου και τάφηκε.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Κ. Φωτάκης, Αποδούλου. Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου, Ρέθυμνο 2008, σ.384-386.
  • Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Πρωτότυπη έρευνα : "Η υγειονομική περίθαλψη στα χωριά της Επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνου Κρήτης από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα" (υπό έκδοση).
  • Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Το χωριό Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνης Κρήτης και η Ιστορία του, Αθήνα 1982.
  • Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Αποδουλιανοί Ευεργέτες, Αποδούλου 2023.