Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γεώργιος Καρσλίδης)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Καρσλίδης της Δράμας
George (Karslidis) of Drama.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Καρσλίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1901
Τσάλκα
Θάνατος4  Νοεμβρίου 1959
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίουΠύλη:Ορθοδοξία/Εορτολόγιο/4 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας

Ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης της Δράμας γεννήθηκε το 1901 στο Χαντίκ Τσάλκας της Γεωργίας και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.[1]

Έμεινε από μικρός ορφανός και μάλιστα οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Όμως, αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Γαλουχημένος από την ευσεβέστατη μάμμη του με την παραδειγματική ποντιακή ευσέβεια, μόλις στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να μιλάει έδειξε ότι διέφερε των άλλων παιδιών και ότι ήταν αφοσιωμένος στον Θεό. Παιδί ακόμα, προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά του Σουμελά. Δόκιμος μοναχός έγινε σε ηλικία μόλις εννέα ετών.

Η κουρά του σε μοναχό έγινε το 1919 σε ηλικία 18 ετών και στην συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος.

Κατά τις διώξεις των χριστιανών από το σταλινικό καθεστώς στη Γεωργία, ο νεαρός Ιεροδιάκονος συνελήφθη ως «εχθρός του λαου», υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και βασανισμούς. Καταδικάσθηκε μάλιστα σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά διεσώθη θαυματουργικώς.

Το 1925 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Πνευματικός, ενώ το 1929 πήγε, μετά από πολλές περιπέτειες στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες) Δράμας της Ελλάδας, όπου έζησε τα τελευταία τριάντα, από τα πενήντα οκτώ χρόνια της ζωής του.

Καταδικάσθηκε και πάλι σε θάνατο το 1941 και σώθηκε και πάλι θαυματουργικώς. Συνέχισε την οσιακή του ζωή μέχρι την ημέρα της κοίμησής του, στις 4 Νοεμβρίου 1959.

Ίδρυση της Μονής Σίψας μετά την κοίμηση του οσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον έρημο τόπο της Σίψας όπου μόναζε ο όσιος, από το 1970 εγκαταστάθηκε αδελφότητα με επικεφαλής την Μικρασιάτισσα Γερόντισσα Ακυλίνα. Έτσι με την επίβλεψη και προστασία του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στην εγκαταλελειμμένη περιοχή ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε Ιερά Μονή αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος με πολυμελή αδελφότητα μοναζουσών.[2][3]

Η ανακομιδή των λειψάνων του οσίου πραγματοποιήθηκε επί ηγουμενίας της Γερόντισσας Ακυλίνας. Η αγιοκατάταξή του έγινε το 2008 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Δράμα και η μνήμη του τιμάται στις 4 Νοεμβρίου.

Διδαχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όσιος Γεώργιος συμβουλεύοντας τα πνευματικά του παιδιά τόνιζε ότι πρέπει να νηστεύουν σωστά, γιατί η νηστεία είναι μια άσκηση για τον χριστιανό. Είναι λάθος να νηστεύεις, έλεγε, μια εβδομάδα στην αρχή και μια εβδομάδα στο τέλος της νηστείας. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ανέφερε μια μέρα και το εξής παράδειγμα: «Όταν είσαι πάνω σε μια γέφυρα και βρέχει δυνατά κι έχεις απλωμένο ένα σχοινί κι αρχίζεις να το μαζεύεις, επειδή βρέχεσαι δεν το κόβεις για να φύγεις, αλλά περιμένεις να το μαζέψεις όλο κι ας βρέχεσαι».

Τόνιζε ακόμη ότι οι ανάδοχοι δεν πρέπει να μαλώνουν και ότι ο κάθε χριστιανός πρέπει να βαφτίσει το λιγότερο τρία παιδιά. Το καθήκον του νονού, έλεγε, είναι να μαθαίνει στα βαφτιστικά του από μικρά να πηγαίνουν Εκκλησία, να κοινωνούν τακτικά, να ακολουθούν το σωστό δρόμο, να γίνουν καλοί άνθρωποι και χριστιανοί.

Υμνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ἀπολυτίκιον

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.

Αναλήψεως μάνδρας σεπτόν δομήτορα, χαροποιού πένθους μύστην, καρδιακής προσευχής, ταπεινώσεως και νήψεως το έσοπτρον, ύμνοις, Γεώργιον, πιστοί, ώσπερ ομολογητών, τιμήσωμεν νέον εύχος, βοώντες, φρούρει θεόθεν, σημειοφόρε, τους ικέτας σου.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον

Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.

Εκ Πόντου ανέτειλας, ώσπερ αστήρ φαεινός, την Δράμαν εφώτισας, ταις διδαχαίς σου σοφέ, τη ισαγγέλω πολιτεία σου. Όθεν τοις προσιούσι, τη αγία Μονή σου, νέμεις ειρήνην, και παντοίας ιάσεις’ ως έχων παρρησίαν προς Χριστόν, Γεώργιε, πατήρ ημών Όσιε.

Κοντάκιον

Τον ζηλωτήν Ηλίαν.

Αργυρουπόλεως ένθεον βλάστημα, και Γεωργίας σεπτόν ενδιαίτημα, ο εν τη Δράμα ασκήσας ως άσαρκος, και αγιάσας μονήν Αναλήψεως, ημών ίσθι φύλαξ, Γεώργιε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ὃ ὅσιος Γεώργιος τῆς Δράμας - Νέα ἔκδοση, Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Ταξιαρχών Δράμας (Σίψα), Πορφυρία Μοναχή, 2019
  2. Γερόντισσα Ακυλίνα της Σίψας, 17 Φεβρουαρίου 2012 Διακόνημα
  3. Μικρασιάτισσες Γερόντισσες, σύγχρονες οσιακές μορφές, Φεβρουαρίου 20, 2017, ΄΄Μικρασιατικά΄΄