Γεώργιος Καρασταμάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγιος Γεώργιος Καρασταμάτης
Νέο- ιερομάρτυρας
Κοίμηση(μαρτύριο) 1922, 4 Σεπτεμβρίου 1922
Τσεσμέ, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τιμάται απόΑνατολική Ορθοδοξή Εκκλησία
Εορτασμός4 Σεπτεμβρίου

Ο Άγιος Γεώργιος Καρασταμάτης ήταν Έλληνας Μικρασιάτης ιερέας, ο οποίος μαρτύρησε κατά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Ήταν έγγαμος κληρικός και διακονούσε ως εφημέριος του Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού Αγία Παρασκευή Τσεσμέ.[1][2]

Στον πρώτο διωγμό του ελληνικού στοιχείου κατά τα έτη 1914-1919 αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα, πιθανώς στη Χίο όπως και οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, η βιαιότητα των Τούρκων ανάγκασε του Έλληνες να διαφύγουν ως πρόσφυγες στην μητροπολιτική Ελλάδα. Στο χωριό παρέμεινε ο ιερέας Γεώργιος Καρασταμάτης μαζί με δυο ακόμη γέροντες, τον Γιώργη Μακριδάκη και τον Νικολή Καρακούδα όπως διασώζει η γραπτή μαρτυρία του συγγραφέα Ιωάννη Αικατερίνη. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου κατά τη λειτουργία στον ναό εισέβαλαν άτακτοι Τσέτες, κάτι που ανάγκασε τους δύο γέροντες να εγκαταλέιψουν την εκκλησία. Ο ιερέας Γεώργιος παρέμεινε εντός του ναού και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τσέτες. Οι δύο γέροντες, όταν έφυγαν οι ορδές των Τούρκων, επαναπροσέγγισαν τον ναό και διαπίστωσαν το μαρτύριο του ηλικιωμένου ιερέα. Ο Γιώργης Μακριδάκης, που διέφυγε με βάρκα στη Χίο, ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων είδε και έζησε, παρέδωσε τη μαρτυρία του αυτή στους συγχωριανούς του.[3]

Αγιοκατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγιοκατάταξη των προσώπων που μαρτύρησαν κατά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποιήθηκε το 1992 από τη Εκκλησία της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών τιμούνται οι μάρτυρες Μητροπολίτες: Χρυσόστομος Σμύρνης, Προκόπιος Ικονίου, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Ευθύμιος Ζήλων και Γρηγόριος Κυδωνιών. Η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως (Σεπτέμβριος).

Ειδικότερα ο άγιος Γεώργιος ο Καρασταμάτης, τιμάται στις 4 Σεπτεμβρίου, ημέρα του μαρτυρίου του, ιδιαίτερα στη Σκιάθο όπου πολλοί Μικρασιάτες από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ αλλά και συγγενείς του εγκαταστάθηκαν μετά την Καταστροφή. Στη Σκιάθο υπάρχει ναΰδριο στη μνήμη του, στα θεμέλια του οποίου τέθηκε χώμα από το σημείο που βρισκόταν ο Ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων στην Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας .[4][5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ (ΤΟ ΚΙΟΣΤΕ) 1760-1922, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Δ. ΓΙΑΝΝΗΣ,εκδόσεις Μπαλτά, 2017, ISBN 9786188187481.
  2. Μικρά Συναπτή, π. Παντελεήμων Χούλης, 2016, ISBN 978-960-564-412-3.
  3. ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ (ΤΟ ΚΙΟΣΤΕ) 1760-1922, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Δ. ΓΙΑΝΝΗΣ,εκδόσεις Μπαλτά, 2017,ISBN 9786188187481.
  4. Οι Άγιοι Μικρασιάτες Νεομάρτυρες - άρθρο της Ένωσης Μικρασιατών Φοιτητών
  5. Συναξάρι Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Γεωργίου Καρασταμάτη
  6. «Βίος Αγίου:Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ Άγιοι Αρχιερείς Γρηγόριος Κυδωνιών, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Προκόπιος Ικονίου, Ευθύμιος Ζήλων καθώς και οι κληρικοί και λαϊκοί που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016.