Γεώργιος Κανάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γεώργιος Κανάρης (1786-1848) ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στα Ψαρά και ήταν γιος του Ψαριανού δημογέροντα Μικέ (Μιχαήλ) Κανάρη. Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του ένδοξου πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη. Πριν την Επανάσταση του 1821 υπήρξε κατ' επάγγελμα ναυτικός. Αρχικά, συμμετείχε στον αγώνα του '21 ως κυβερνήτης πολεμικού πλοίου του ψαριανού στόλου (1821-1825). Την περίοδο 1825-1826 ως έπαρχος Ανατολικού (Αιτωλικού) συμμετείχε στον αγώνα της ιερής πόλης του Μεσολογγίου. Το διάστημα 1827-1833 διετέλεσε δημογέροντας των Ψαρών, διαχειριστής του ταμείου των Ψαρών και εκπρόσωπος των Ψαριανών στις Δ' και Ε' Εθνοσυνελεύσεις του Άργους και του Ναυπλίου. Μετά την απελευθέρωση, το 1834, του απονεμήθηκε το Αργυρούν Αριστείο Αγώνα και το 1835 ονομάσθηκε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού για την προσφορά του στον κατά θάλασσα αγώνα. Στο ναυτικό αγώνα του 1821 συμμετείχαν και οι δυο του γιοι, Μικές Γ. Κανάρης και Ανδρέας Γ. Κανάρης, σαν ναυμάχος-πυρπολητής και πυρπολητής αντίστοιχα, του ψαριανού στόλου. Μετά την απελευθέρωση και στους δύο γιους του απονεμήθηκε το Αργυρούν Αριστείο Αγώνα και έγιναν αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.[1]


Γεώργιος Κανάρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Ψαρά
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ναυτικός
πυρπολητής
Οικογένεια
ΓονείςΜικές Κανάρης και Μαρία Κανάρη
ΑδέλφιαΚωνσταντίνος Κανάρης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΕλληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈπαρχος
αξιωματικός

Ο Γεώργιος Κανάρης ήταν αγωνιστής του ΄21.

Γεννήθηκε στα Ψαρά και ήταν γιος του δημογέροντα Μιχαήλ Κανάρη. Αδερφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Εργάστηκε ως ναυτικός και συμμετείχε στον αγώνα του ΄21 ως πυρπολητής. Την περίοδο 1825 - 1826 διετέλεσε έπαρχος Αιτωλικού. Μετά την απελευθέρωση έγινε αξιωματικός στο πολεμικό ναυτικό. Επίσης ο Γεώργιος Κανάρης λεγόταν αλλιώς Καναριώτης Γεώργιος.


  1. Αντιναύαρχος Βαρβαρέσος ΠΝ εα, Κωνσταντίνος (Δεκέμβριος 2021). Οικογένεια Μικέ Κανάρη. Αθήνα: Υπηρεσία Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού. σελ. 1-52.