Γεωργάκης Διγενής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεωργάκης Διγενής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1771
Ζάκυνθος
Θάνατος18  Μαΐου 1821
Συνθήκες θανάτουπόλεμος
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη των Δολιανών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαανθυπολοχαγός

Ο Γεωργάκης Διγενής (1771 - 18 Μαΐου 1821) ήταν αγωνιστής της Επαναστάσεως του 1821, ο οποίος έπεσε στη Μάχη των Δολιανών. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας.

Βιογραφικό σημείωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, κλάδοι της οποίας εγκαταστάθηκαν μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στη Ζάκυνθο και στον Άγιο Ιωάννη. Ο Γεωργάκης Διγενής γεννήθηκε το 1771 στη Ζάκυνθο αλλά εγκαταστάθηκε το 1811 σε ηλικία 40 ετών στον Άγιο Ιωάννη, όπου υπήρχαν συγγενείς του. Σύντομα αναδείχτηκε πρόκριτος και οπλαρχηγός της κωμοπόλεως του Άγιου Ιωάννη. Υπηρετώντας τις διαταγές του Αγιαννίτη Πάνου Ζαφειρόπουλου (Άκουρου), έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Δραγούνι των Δολιανών στις 18 Μαΐου 1821, κατά τη Μάχη των Δολιανών, περικυκλωμένος από το ιππικό του Κεχαγιάμπεη μαζί με άλλους 17 Αγιαννίτες συντρόφους του. Σύμφωνα με αναφορά του Πάνου Ζαφειρόπουλου για τον Διγενή, ήταν ο πρώτος που ύψωσε την σημαία του αγώνα στην περιοχή, ενώ αμέσως μετά τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο των Βερβένων ως επικεφαλής 200 ανδρών. Ο Γιωργάκης Διγενής συμμετείχε ενεργά και σε άλλες μάχες, όπως του Βαλτετσίου και των Δολιανών.

Για τη δράση του Γεωργάκη Διγενή, εκτός από τον Πάνο Ζαφειρόπουλο έγραψαν και οι: Αναγνώστης Κονδάκης, Φιλήμων, Φωτάκος, Ιωάννης Θεοφανίδης, Αμβρόσιος Φραντζής και πολλοί άλλοι. Η επιτροπή του 1865, κατέταξε τον Γεωργάκη Διγενή στην έβδομη τάξη των αξιωματικών, στους ανθυπολοχαγούς.

Ήταν παντρεμένος και είχε δύο γιους και δύο κόρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικολάου Φλούδα - Θυρεατικά , τόμος Γ΄: Άγιος Ιωάννης, μητρόπολις οικισμών Θυρέας, Αθήνα, 1983