Γεράσιμος Λειβαδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεράσιμος Λειβαδάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1789
Κεφαλονιά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανομικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Γεράσιμος Λειβαδάς ήταν αγωνιστής του 1821.

Γεννήθηκε το 1789 στον Αγκώνα της Κεφαλλονιάς.

Μικρός στη ηλικία εγκατέλειψε την πατρίδα του και αποδήμησε στην γειτονική Ιταλία. Εκεί σπούδασε νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Πάβια και της Μπολόνια. Ανακηρύχτηκε μέλος του Εθνικού κομιτάτου στην Μπολόνια και μυήθηκε στα μυστήρια της Φιλικής Εταιρείας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και αντιτάχτηκε στο καθεστώς αγωνιζόμενος υπέρ της απελευθέρωσης των Ιόνιων Νήσων. Αποτέλεσε πρωτοστάτης στον ριζοσπαστικό αγώνα εναντίον των Άγγλων με αφισοκόλληση σατυρικών κειμένων κατά των Άγγλων και της Προστασίας κατά το 1830. Παντρεύτηκε την κόρη του Σπυρίδωνα Μεταξά, Άννα και απέκτησε τρείς γιούς, τον Θρασύβουλο, Ανδρέα και Όθωνα, οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετείχαν στον αγώνα της ένωσης των Επτανήσων με το ελληνικό κράτος. Με την έκρηξη της Ελληνικής επανάστασης, ο Λειβαδάς ύψωσε την ελληνική σημαία, ενώ μάζευε χρήματα και έστελνε όπλα για να ενισχύσει τον αγώνα. Το σπίτι του ήταν καταφύγιο για τους διωκόμενους από τους Τούρκους.

Μετά την επανάσταση ασχολήθηκε με την πολιτική. Συκοφαντήθηκε και δικάστηκε για έσχατη προδοσία, ενώ κινδύνεψε να καταδικαστεί σε θάνατο, αθωώθηκε όμως όταν αποδείχτηκε η ψευδομαρτυρία και πλαστογραφία των κατηγόρων του.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]