Γαλαξιακό κέντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: Sky map 17h 45m 40.04s, −29° 00′ 28.1″

Το Γαλαξιακό κέντρο βρισκεται στο φωτεινό άνω αριστερό μέρος.
Σε αυτό το βίντεο φαίνονται τα κεντρικά σημεία του γαλαξια μας με κοινά τηλεσκόπια και με τηλεσκόπια ευαίσθητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία.
Προσομοίωση ενός γαλαξία σαν του δικου μας, δηλ. ραβδωτού σπειροειδούς.

Το Γαλαξιακό κέντρο είναι το κέντρο περιστροφής του γαλαξία μας και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27 χ.ε.φ. (27 χιλιάδων ετών φωτός, ~27±1 kly), προς την κατεύθυνση του Τοξότη και του Σκορπιού. Υπάρχουν στοιχεία ότι εκεί "κοντά" βρίσκεται και μια τεράστια Μαύρη τρύπα. Οι συντεταγμένες του κέντρου ορίστηκαν για πρώτη φορά το 1918 αλλά έκτοτε υπολογίστηκαν ξανά με ποικίλους τρόπους (γεωμετρικούς, ακτινοβολίες κ.α.), χωρίς κανείς όμως να θεωρείται τέλεια ακριβής.

Η μαύρη τρύπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μαύρη τρύπα θεωρείται ότι βρίσκεται στο φωτεινό σημείο δεξιά από το κέντρο -όλα όσα βλέπουμε εδώ καλύπτουν μόλις μια μοίρα της ουράνιας σφαίρας.

Το σύμπλεγμα Τοξότης Α, δίπλα ακριβώς από το γαλαξιακό κέντρο, περιέχει μια πηγή μεγάλης έντασης που ονομάζεται Τοξότης Α* και που ταυτίζεται με μια μαύρη τρύπα. Μια έρευνα του 2008 προσπάθησε με τη συνεργασία τριών ομάδων σε ισάριθμα τηλεσκόπια της γης να μετρήσει τη διάμετρο του Τοξότη Α* και την εκτίμησε τελικά στα 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα (όση περίπου η απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο ή περίπου το 1/3 της απόστασης της Γης από τον Ήλιο). Από το Ιδρυμα Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο της Χιλής, εκτίμησαν τη μάζα της μαύρης τρύπας και την βρήκαν 4,31 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του ήλιου μας.[1]

Το κέντρο του γαλαξία μας

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επιβεβαίωση για τη μαύρη τρύπα στο γαλαξία μας». BBC. December 9, 2008. Ανακτήθηκε στις 2008-12-10.